Care sunt noile modificări aduse Codului rutier. Proiectul se află pe ordinea de zi a Guvernului

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 nov 2023, 00:40

Care sunt noile modificări aduse Codului rutier.

Sursa: https://pixabay.com/

Guvernul discută despre modificările aduse Codului rutier.

Regulamentul de aplicare a Codului rutier urmează să fie modificat. Proiectul se află pe pe ordinea de zi a ședinței de azi a Guvernului.

Codul rutier urmează să fie modificat

Regulamentul de aplicare a Codului rutier ar urma să fie modificat, potrivit unui proiect care se află în dezbatere la Guvern.

Proiectul de HG de la Guvern vizează modificarea  Regulamentului de aplicare a Codului rutier, aprobat prin HG nr.

1.391/2006. Schimbările propuse sunt în legătură cu multe aspecte ale circulației rutiere, mai exact:

1.Se definește intersecția cu sens giratoriu și se stabilesc regulile de circulație aplicabile în cazul acesteia. Mai exact, intersecția cu sens giratoriu este definită ca intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

Citește și: Codul Rutier 2023: Ce sancțiuni se aplică pentru conducerea cu certificatul de înmatriculare reținut

În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule vor trebui să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Care sunt modificările aduse Codului Rutier?

1.Se introduce posibilitatea ca polițiștii de frontieră să facă verificări în evidența permiselor de conducere reținute.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

2. Se stabilește circuitul permiselor de conducere reținute în funcție de faptele săvârșite de șoferi. Permisul de conducere, cu excepția celui eliberat de o autoritate străină, se va înainta la serviciul poliției rutiere care îl are în evidență pe șofer în vederea restituirii, în prima zi lucrătoare care urmează celei în care au fost

efectuate mențiunile, dacă titularul acestuia nu a solicitat restituirea la nivelul acestei structuri ori reținerea documentului nu s-a făcut pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea autorităților, când perioada de valabilitate a permisului a expirat etc.

Citește și: Codul Rutier 2023: Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care nu respectă noile reguli

3.Se redefinește expresia „retragerea permisului de conducere”. Mai exact, aceasta este necesară pentru a cuprinde toate cazurile în care se dispune măsura, prevăzute de Codul rutier. Aceasta va fi valabilă pentru persoanele inapte din punct de vedere medical.

4.Se completează regulamentul cu prevederile necesare punerii în aplicare a interdicției de a conduce autovehicule pe teritoriul României pentru titularii permiselor de conducere eliberate de o autoritate străină.

5.Se completează regulamentul cu prevederile necesare punerii în aplicare a beneficiului reducerii perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce. Mai precis, în regulament va scrie că “cererea se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea”, nu că “cererea se depune, după caz, până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare”, ca acum.

6.Se reglementează marcajele pentru stațiile de tramvaie fără refugiu pentru pietoni. Administratorii drumurilor vor avea o nouă obligație privitoare la amenajarea stațiilor de tramvaie (acum sunt obligații doar în legătură cu stațiile de autobuz și troleibuz). Concret, se reglementează marcajul format dintr-o linie în zig-zag pentru semnalizarea stațiilor de tramvaie.

Sursă: sgg.gov.ro