A fost modificat regulamentul în ceea ce privește penitenciarele. Ce beneficii vor avea deținuții?
Schimbări importante la regulamentul penitenciarelor
Recent, Guvernul a adoptat o hotărâre care modifică Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate în penitenciare. Aceste modificări aduc schimbări semnificative în viața deținuților și în funcționarea sistemului penitenciar din România.
Care sunt modificările aduse noului regulament pentru penitenciare?
Printre cele mai importante modificări aduse sunt:
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Cumpărături online în penitenciare
Una dintre schimbările majore este introducerea posibilității de a face cumpărături online sau la distanță pentru deținuți. Până acum, aceștia puteau achiziționa bunuri doar de la punctele comerciale din interiorul penitenciarelor. Acum, ei pot face comenzi online pentru alimente, băuturi, țigări și alte bunuri permise, săptămânal, în limita a trei sferturi din valoarea salariului minim brut pe economie.
Separarea deținuților după vârstă
O altă modificare importantă vizează separarea deținuților internați în penitenciarele-spital pe criteriul vârstei. Scopul acestei măsuri este prevenirea actelor de agresiune fizică și psihică asupra deținuților minori de către cei majori. Această schimbare are ca scop protejarea celor mai vulnerabili deținuți.
Cereri electronice și testări
Regulamentul a introdus și posibilitatea de a formula cereri prin intermediul unor dispozitive electronice, dacă acestea sunt puse la dispoziție de către administrația penitenciarului.
Anterior, cererile se făceau exclusiv în format scris.De asemenea, deținuții pot fi testați pentru consumul de substanțe stupefiante, substanțe toxice sau medicamente fără prescripție medicală, pentru a preveni comportamentele periculoase.
Asistență medicală și produse de igienă
Schimbările au adus și măsuri pentru îmbunătățirea asistenței medicale acordate deținuților. Astfel, au fost introduse prevederi legate de asigurarea medicației și de evaluarea medicală, inclusiv prin intermediul rețelei sanitare publice.
De asemenea, deținuții pot achiziționa produse de curățenie și igienă, atât pentru uz personal, cât și pentru uz colectiv.
Permisiuni de ieșire din penitenciar
Pentru permisiunile de ieșire din penitenciar, se impune acum includerea unor informații detaliate în angajamentul semnat de deținut. Acesta trebuie să cuprindă informații despre locul de deplasare, itinerarul urmat și mijloacele financiare de care dispune deținutul în timpul permisiunii.
Citește și: Propunere de proiect legislativ pentru combaterea traficului de droguri: 10 ani de interdicție la volan
Protecția împotriva violenței
Dacă un deținut prezintă semne de violență la examenul medical, administrația penitenciarului este obligată să-l prezinte imediat unui medic legist pentru o examinare detaliată. Aceasta va ajuta la determinarea exactă a urmelor de violență, care pot fi utilizate ca probe în procesul penal.
Convorbiri telefonice prelungite
Durata maximă a convorbirilor telefonice zilnice pentru deținuții arestați preventiv în curs de judecată a fost crescută de la 60 la 90 de minute.
Toate aceste modificări aduse Regulamentului Penitenciarelor au intrat în vigoare și pot fi aplicate în funcție de dotările fiecărei închisori în parte. Ele reprezintă un pas important în modernizarea și îmbunătățirea condițiilor din sistemul penitenciar din România, asigurându-se, în același timp, respectarea drepturilor și siguranței deținuților.