Care sunt persoanele care nu au voie să dețină permis de conducere în 2023

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 25 oct 2023, 06:00

În România există o categorie de oameni care nu au voie să dețină un permis de conducere.

Sursa: https://www.pexels.com/

Potrivit legislației, o anumită categorie de oameni nu au voie să dețină carnet de conducere.

În România există o categorie de oameni care nu au voie să dețină un permis de conducere.

Care sunt persoanele care nu au voie să dețină un permis auto

Ordinul 350/2003 reglementează Lista afecțiunilor incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule şi de tramvaie.

Conducătorii de autovehicule şi tramvaie se clasifică în două grupe:

– grupa A (șoferii amatori);

– grupa B (șoferii cu atestat profesional).

Care sunt condițiile ca un șofer amator să dețină permis

Pentru șoferii din grupa A, cei amatori, se consideră incompatibilitate aritmia severă. De asemenea, persoanele purtătoare de pacemaker le vor fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto pe baza aprecierilor medicale autorizate şi a controalelor medicale regulate.

Citește și: Medicii de familie pot fi sancționați dacă nu respectă Codul Rutier. Ce sunt nevoiți să facă șoferii dacă vor să își schimbe permisul de conducere

Persoanele cu tensiune arterială anormală le vor fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto pe baza unei opinii medicale autorizate, după analiza posibilelor complicații şi a riscului apariției acestora pentru siguranța rutieră.

Alte persoane sunt cele care au suferit un infarct miocardic în antecedente necesită opinia medicală autorizată înainte de eliberarea sau de reînnoirea permisului de conducere. Dacă este necesar, solicitantul va efectua controale medicale regulate, în funcție de recomandările medicale.

Pe baza unei opinii medicale pot fi eliberate și permisele solicitanților ori șoferilor care suferă de insuficiență renală severă. Permisele pot fi schimbate și înlocuite și pentru persoanele care suferă de diabet zaharat.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Care sunt condițiile ca un șofer cu atestat profesional să dețină permis

Pentru persoanele care dețin un atestat profesional, autoritatea medicală competentă va lua în considerare riscurile adiționale şi pericolele implicate de conducerea vehiculelor în condițiile definite de această grupă. Standarde minime de sănătate şi incompatibilități legate de bolile aparatului renal.

Șoferii care suferă de insuficiență renală severă, nu mai au voie să dețină permis de conducere.

Excepție fac cazurile justificate de o opinie medicală autorizată şi de controale medicale regulate, pot beneficia de eliberarea sau de reînnoirea permiselor de conducere auto.

Potrivit legislației, o anumită categorie de oameni nu au voie să dețină carnet de conducere.
[Sursa: https://www.pexels.com/]

De asemenea,  permisele de conducere auto pot fi eliberate sau pot fi reînnoite solicitanților ori șoferilor din această grupă, suferinzi de diabet zaharat, care necesită tratament cu insulină, numai în cazuri excepţionale şi numai atunci când există o opinie medicală autorizată motivată corect, cu obligativitatea efectuării de controale medicale regulate.

Persoanele care doresc să își ia permisul trebuie să fie supuse unui control oftalmologic care să certifice că au o acuitate vizuală corespunzătoare pentru conducerea vehiculelor. La această examinare trebuie acordată o atenție specială următoarelor repere: acuitate vizuală, câmp vizual, vedere în crepuscul, boli progresive ale ochiului.

Citește și: Ce amenzi riscă șoferii care nu respectă restricțiile de gabarit din dreptul pasajelor sau căii ferate

Permisele nu se vor acorda persoanelor care suferă de boli neurologice

Permisele de conducere auto nu se vor elibera sau nu se vor reînnoi solicitanților ori șoferilor care suferă de o boală neurologică severă numai în cazul existenței unei opinii medicale autorizate.

Astfel că, tulburările neurologice asociate cu boli sau cu intervenții chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, care conduc la deficiențe motorii sau senzoriale şi afectează echilibrul şi coordonarea, trebuie luate în considerare în funcție de manifestările lor funcționale şi de riscurile evoluției.

Eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere auto poate face obiectul evaluării periodice în eventualitatea riscului decompensării.

Un pericol real pentru siguranța rutieră îl constituie și atacurile de epilepsie  sau alte tulburări subite ale stării de consitență.

Sursă: c apital.ro