O nouă ordonanță despre facturarea energiei electrice a fost impusă de Guvern, potrivit adevarul.ro.
Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică, de la 1 ianuarie 2023
O nouă ordonanță privind facturarea energiei electrice la consumatorii finali, lansată vineri, 11 noiembrie, prevede noi prețuri pentru un consum lunar mai mare de 255 KWh, în timp ce o alta reglementează piața până în 2025.
Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat vineri că Guvernul va introduce un preț plafonat la energie electrică de 1,3 lei/kWh pentru marii consumatori, dar și pentru consumatorii casnici care consumă peste 255 kWh.
Conform noii Ordonanțe, consumatorii vor plăti energia după cum urmează:
- - 0,68 lei/kWh pentru consumul sub 100kWh, pentru consumatorii casnici
- - 0,8 lei/kWh pentru consumul cuprins între 100kWh și 255 kWh, pentru consumatorii casnici
- - 1,3 lei/kWh pentru consum peste 255 kWh și 0,8 lei/kWh pentru primii 255 kWh consumați, pentru consumatori casnici
- - 1 leu/kWh pentru IMM-uri
- - 1,3 lei/kWh pentru marii consumatori
Premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței că: “Astăzi discutăm o ordonanță de urgență prin care asigurăm mecanismele de achiziție pentru energie astfel încât să asigurăm
protejarea populației și a economiei. Vom menține prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kWh, 0,8 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 kWh, vom menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri”.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Potrivit acestuia „prin introducerea acestui mecanism și modificările care se vor face în Parlament la ordonanța 119, vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei/kWh”.
„De asemenea, consumatorii care consumă peste 255 kWh, vor beneficia de același preț al energiei, de 1,3 lei kWh, cu specificația că, diferite de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 kWh, vor plăti primii 255 kWh la valoarea de 0,8 lei”, a spus mai adăugat Nicolae Ciucă.
Producătorii vor fi obligați să vândă la un preț de 450 de lei/kWh
Guvernul României va institui până în anul 2025 un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, prin care obligă producătorii de energie electrică să vândă la prețul reglementat de 450 de lei/MW h. Un achizitor unic, adică operatorul pieței centralizate de electricitate (OPCOM), va vinde apoi energia către furnizori la același preț de 450 de lei/MWh, prevede un proiect de ordonanță de urgență care va fi discutat în ședința Executivului de vineri.
Noua Ordonanță de Urgență aduce modificări la actuala Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.
Pe durata utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică OPCOM va avea calitatea de achizitor unic pe piața energiei electrice, pentru cantitatea de energie vândută de aceștia prin intermediul acestui mecanism, la prețul de 450 de lei kWh.
Mecanismul de achiziție este detaliat în noua Anexa – Anexa 11 și se va aplica producătorilor ale căror capacități de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, adică inclusiv producătorilor mici.
Mecanismul nu va fi aplicat capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data de 1 aprilie 2022.
Guvernul arată că începând cu luna iunie 2021, prețurile la energia electrică și gaze naturale au început să crească pe fondul cererii crescute de energie apărută după criza de COVID și a tensiunilor dintre Federația Rusă, Ucraina și Uniunea Europeană, acestea atingând niveluri fără precedent.