Care sunt primele simptome de COVID-19 la copii. Când ar trebui să-i ducă părinții de urgență la spital

Autor: Loredana Dobre
Actualizat: 12 oct 2021, 15:33

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat care sunt pricipalele simptome care apar la copiii care au contractat Covid-19. El vorbește despre semnele la care trebuie să fie atenți părinții pentru a depista o posibilă infectare cu coronavirus a micuților.

Simptomele COVID-19 în cazul copiilor pot fi diferite în funcție de vârstă, însă există câteva semne care apar în cazul infectării cu Covid, pe care părinții le pot depista ușor. Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, a explicat într-un interviu pentru Hotnews.ro la ce trebuie să fie atente persoanele care au în grijă copii.

Care sunt primele simptome de COVID la copii

Medicul Mihai Craiu îi îndeamnă pe părinți să fie atenți la simptomele pe care le prezintă micuții, dar mai ales la stările febrile.  „Simptomele sunt variabile, în primul rând în funcție de vârstă. Sunt copii care au doar manifestări digestive, fără pneumonie. La Primiri Urgențe ajung copii cu diaree sau cu simptome ca la orice fel de răceală. Manifestările digestive sunt specifice copiilor mici, de grădiniță. Cei mai mulți copii, indiferent de vârstă, au însă febră, restul manifestărilor nu sunt tipice”, a declarant specialistul.

Citeste si: Câți copii infectați cu Covid-19 sunt internați în spitale. Câteva zeci sunt în stare gravă, la ATI

De asemenea, el atrage atenția părinților să monitorizeze orice schimbare de dispoziție a copilului, dar și la simptomatologia pe care o prezintă. „Părinții ar trebui să se uite la copiii lor exact cum o făceau înainte de pandemie, dacă acel copil este febril, refuză alimentația sau are dureri pe care nu le avea în ziua precedentă, atunci ar trebui testat antigenic, mai ales dacă merge în comunitate”, mai spune medicul.

Acesta menționează că sunt trei semne de boală la copii infectati cu Covid, care necesită îngrijiri de specialitate. Mihai Craiu enumeră trei situații în care părinții ar trebui să-și ducă copilașii de urgență la spital.

„Primul și cel mai important semn este febra care nu scade cu antitermicele la care scădea înainte. Dacă copilul primește un medicament pentru febră la care organismul lui reacționa în mod obișnuit, iar acum nu se întâmplă asta, atunci părinții trebuie să meargă cu el la spital, în cea de a doua zi.

Citeste si: Incidenţa în Bucureşti continuă să crească alarmant în fiecare zi. Marți, 12 octombrie, a ajuns la 14,71 la mie

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Al doilea semn este frecvența respiratorie, atunci când un copil respiră mai repede de 50 de ori pe minut. Este primul semn de afectare a căilor respiratorii.

Al treilea semn, deshidratarea. Copilul are mucoase uscate, dar nici nu mai urinează”, atrage atenția medical Mihai Craiu.   

Zeci de copii sunt în stare gravă la ATI

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 16.743

de cazuri noi de COVID-19, 442 de decese, în timp ce alte 1.667 de persoane infectate cu coronavirus se află la Terapie Intensivă.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 17.141. Din totalul pacienților internați, 467 sunt minori, 428 fiind internați în secții și 39 la ATI.

Citeste si: O femeie a făcut un gest ieșit din comun pe timp de pandemie! A luat măști de protecție și le-a atins pe moaștele Cuvioasei Parascheva pentru a primi protecție față de COVID-19

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 442 decese. Din totalul de 442 pacienți decedați, 397 erau nevaccinați și 45 vaccinați. Cei 45 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 49 și 91 de ani. 44 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar unul nu a avut comorbidități declarate. Până astăzi, 40.071 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

 

SURSE: Hotnews.ro

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.