Care sunt problemele tipice cu care se poate confrunta roata mașinii?

Autor: Ana Filip
Actualizat: 27 iun 2024, 18:30

Orice șofer știe că roțile mașinii sale pot întâmpina diverse probleme. Acestea pot afecta simțitor performanța și siguranța vehiculului. Anvelopele au o structură complexă, chiar dacă aproximativ 80% din compoziția anvelopei constă în cauciuc, restul de 20% fiind componente care întăresc structura anvelopei.

Datorită compoziției gândite a amestecului de cauciuc și a construcției solide, anvelopele sunt capabile să reziste la mii de kilometri de rulare și să facă față drumurilor proaste și terenului accidentat. Cu toate acestea, chiar și cea mai robustă anvelopă nu este imună la deteriorare.

Ce probleme pot întâmpina roțile mașinii tale?

În timpul schimbului sezonier al anvelopelor, meșterii pricepuți inspectează întotdeauna anvelopele pentru eventuale daune. Chiar dacă nu se observă defecte la exterior, acestea pot exista în interior și pot crește ulterior într-o altă problemă.

Janta reprezintă cealaltă componentă esențială a roții mașinii, oferind suport pentru anvelopă și conectându-se la axul vehiculului. Aceasta, la fel ca anvelopa, se poate deteriora.

Așadar, este evident că, în cazul în care roata se deteriorează semnificativ, fie din cauza unor impacte puternice sau uzurii avansate, este necesar să se achiziționeze roți complete noi, pentru a menține siguranța și funcționalitatea mașinii. Le poți găsi pe janta.ro - combinația perfectă de roți pentru mașina ta!

Ce probleme poate întâmpina anvelopa?

1. Uzura neuniformă

Uzura neuniformă este un lucru neplăcut, dar nu atât de periculos precum perforările, tăieturile și alte deteriorări. Dacă anvelopele se uzează într-o parte a profilului mai mult decât în alta, cauzele pot fi următoarele:

- presiunea incorectă în anvelope

- unghiurile incorecte de montare a roților

- probleme cu suspensia etc.

Se poate evita uzura neuniformă a cauciucului dacă monitorizezi în mod regulat presiunea în anvelope și vizitezi un centru de service de anvelope pentru ajustarea paralelismului și convergenței și pentru diagnosticarea suspensiei mașinii.

2. Găurirea anvelopelor auto

Una dintre cele mai frecvente deteriorări ale anvelopei este găurirea. Cauzele pot fi obiecte ascuțite și subțiri, cum ar fi cuie și șuruburi. Dacă ai determinat că o anumită roată pierde presiune, verific-o pentru obiecte străine. Dacă există într-adevăr o gaură, se vor forma bule de aer în locul ei. Se întâmplă uneori ca anvelopa să nu aibă nicio gaură, dar să piardă presiune din cauza unei valve defecte. Etanșeitatea acesteia poate fi verificată la fel ca anvelopa: scoate capacul de protecție și toarnă puțină apă pe supapă. Dacă apar bule de aer, înseamnă că există un defect care permite trecerea aerului.

3. Tăieturi în anvelope

O deteriorare mai neplăcută și mai dificilă de reparat care poate pândi anvelopele sunt tăieturile. Acestea pot apărea, de exemplu, pe lateralele anvelopei după ce roata lovește o groapă cu margini ascuțite sau în urma unui contact brusc cu bordura. La tăieturi complicate, se recomandă aruncarea anvelopei și procurarea unei noi.

4. Hernii

Hernia apare ca o umflătură pe anvelopă și este un defect cunoscut multor șoferi. Umflarea apare atunci când firele de cord sunt distruse, păstrând totuși integritatea stratului superior al anvelopei.

Ca în cazul altor defecțiuni, anvelopele se pot umfla din mai multe motive:

- din cauza supraîncărcărilor mari, care depășesc încărcătura maximă admisă a anvelopei;

- atunci când roata lovește brusc un obstacol sau cade într-o groapă;

- din cauza unui defect de fabricație al anvelopei;

- dacă șoferul a condus cu o anvelopă deteriorată.

Dacă hernia nu este eliminată la timp, poate să se spargă, iar atunci riscul direct pe șosea pentru șofer este mai mare, urmat de o reparație mai costisitoare sau achiziționarea unei anvelope noi. Consecințele neplăcute ale unei hernii pot include, de asemenea, o presiune crescută în anvelopă și pierderea stabilității direcționale a mașinii.

Probleme cu jantele auto

O altă parte a roții - janta - este, de asemenea, expusă multor pericole pe drum. Deși jantele sunt fabricate din aliaje rezistente, ele la fel se pot deteriora în timpul utilizării.

1. Încălcarea geometriei, loviturile, crăpăturile pe jante

Coliziunea cu obstacole și gropi, accidentele rutiere, loviturile în borduri afectează negativ jantele auto: marginile lor se îndoaie, apare o deformare a jantei în axa longitudinală și transversală, geometria jantei este perturbată. Din cauza încărcăturilor excesive, loviturilor sau situațiilor de urgență pe drum, janta poate crăpa.

2. Deteriorarea acoperirii cu vopsea a jantei

Jantele auto, sub influența factorilor externi - săruri, substanțe antiderapante, fenomene atmosferice - se deteriorează treptat, apărând cioburi, crăpături, coroziune. O astfel de jantă arată deja neîngrijită și afectează aspectul exterior al mașinii.

În cazul în care există deteriorări la anvelope sau jante, este important să apelezi la profesioniștii unui service auto sau unui centru de anvelope și să nu utilizezi roțile deteriorate. De asemenea, este recomandat să asculți sfaturile meșterilor experimentați, în cazul în care aceștia te conving că repararea nu este fezabilă și este mai sigur să cumperi roți noi - este mai bine să nu îți asumi riscuri și să le urmezi sfatul!