Anul acesta, Paștele Ortodox cade pe data de 2 mai, ceea ce înseamnă că postul a început pe 15 martie și va dura, ca de fiecare dată, 40 de zile. Este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu de ținut, din punct de vedere al restricțiilor alimentare.
Ce trebuie să facem în Postul Paștelui
Credincioșii care vor să țină Postul Paștelui trebuie să cunoască, dinainte, ce reguli trebuie să respecte în această perioadă.
Începând de luni, 15 martie, și până pe 2 mai, când va fi Paștele Ortodox anul acesta, credincioșii se vor afla în Postul Paștelui, cel mai lung dintre toate.
Este o perioadă de 40 de zile, care include și Săptămâna Patimilor, cea de dinainte de Învierea Domnului. Dacă vreți să vă curățați spiritual și simțiți nevoia să țineți acest post, iată ce reguli trebuie să urmați:
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
- în primul rând, nu aveți voie să mâncați nimic de dulce. Asta înseamnă că trebuie să renunțați la orice alimente care conțin carne, lapte, ouă sau brânză. Doar în zilele în care este dezlegare la pește, veți avea voie să consumați acest aliment
- de asemenea, în Postul Paștelui nu trebuie să beți alcool, în special vin roșu, care semnifică sângele vărsat de Mântuitor
- pe lângă restricțiile de mâncare și de băutură, trebuie să știți că este foarte important să faceți fapte bune. Ajutați așa cum puteți pe oricine vedeți că are nevoie de sprijin
- nu înjurați, nu vorbiți urât și nu vă certați cu nimeni în această perioadă. Duhovnicii spun că mai mult decât ce bagi în gură contează ce scoți din gură
- credincioșii care țin post nu trebuie să participe la petreceri în această perioadă
- nu fumați
- mergeți la biserică, rugați-vă și participați la slujbe
- nu vă lăudați cu faptul că țineți post
- abțineți-vă de la orice fel de plăceri trupești
Rugăciunea pe care este bine să o rostiți în Postul Paștelui
Bineînțeles că fiecare credincios poate spune orice rugăciune consideră că îi este de ajutor, dar duhovnicii ne îndeamnă ca în Postul Paștelui, să rostim neapărat o rugăciune anume.
Este vorba despre rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, considerată cea mai puternică din Postul Paștelui .
“Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie (o mătanie).
Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-mi-l mie, slugii tale (o mătanie).Așa, Doamne și Împărate, dă-mi mie să-mi vad căderile mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin (o mătanie)”.
După ce terminați de rostit această rugăciune, trebuie să mai faceți încă 12 mătănii, în timp ce spuneți de fiecare dată următoarele cuvinte: “Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului și mă miluiește!”