Cine sunt românii care beneficiază de o majorare de 5.000 de lei la pensie? Totul depinde de locul de muncă în care au activat cel puțin 10 ani

Author: Laura Macovei
Actualizat: 29 nov 2023, 12:42

Care sunt românii care beneficiază de o majorare de 5.000 de lei la pensie?

Sursa: PixaBay

Vești îmbucurătoare pentru această categorie de români. Dacă au lucrat 10 ani într-un anumit domeniu, aceștia vor putea beneficia de 5.000 de lei în plus la pensie.

Mai mulți cetățeni români se vor bucura de o majorare de 5.000 de lei la pensie. Despre cine este vorba și în ce domeniu de muncă trebuie să fi avut minim 10 ani munciți?

Cine sunt românii care primesc 5.000 lei în plus la pensie

Este vorba despre foștii parlamentari care au contribuit la acești bani, având o perioadă medie de muncă de 10 ani.

Curtea Constituțională a României (CCR) a emis astăzi o hotărâre prin care a declarat neconstituțională reducerea pensiilor speciale ale foștilor parlamentari.

De asemenea, CCR a mai transmis faptul că legea care prevedea diminuarea indemnizațiilor (pensiilor) pentru foștii parlamentari și pentru cei care îndeplinesc condițiile de vârstă pentru pensionare este în contradicție cu constituția.

Citește și: Ce se întâmplă cu românii care au decis să lucreze și după vârsta pensionării. Anunțul a fost făcut de Curtea Constituțională

Ce se întâmplă cu pensiile speciale ale parlamentarilor

În decursul acestui an, în urma implementării unei legi, foștii parlamentari au suferit pierderi la pensiile speciale, care se ridicau în medie la 5.000 de lei, putând ajunge chiar și la suma de 10.000 de lei lunar.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Vestea îmbucurătoare este că, în urma hotărârii CCR de astăzi, foștii parlamentari vor recupera aceste sume la pensie, inclusiv retroactiv.

Pe lângă pensiile speciale de parlamentar, foștii parlamentari beneficiază și de o pensie contributivă în funcție de activitatea desfășurată anterior sau ulterior mandatului de deputat sau senator.

Citește și: Vestea zilei pentru pensionari! Nicolae Ciucă a anunțat că Legea Pensiilor va fi modificată. Toți românii vor fi afectați de schimbări

Spre exemplu, Teodor Meleșcanu, care are la activ mandate de parlamentar, va primi aproximativ 10.000

de lei net doar ca pensie de parlamentar. Pe lângă aceasta, el mai beneficiază și de o pensie contributivă datorită activității desfășurate la Ministerul Afacerilor Externe.

Petre Daea, cu trei mandate de parlamentar, a declarat în 2021 că primește o pensie specială de parlamentar în valoare de 7.000 de lei lunar, net. De asemenea, el mai beneficiază de o pensie pentru contribuția la sistemul de pensii, în valoare de 5.000

de lei lunar, net.

Atât Daea, cât și Meleșcanu vor recupera pensiile speciale de parlamentari.

 


Surprize în ediția de miercuri, 10 iulie, a emisiunii ”Casa iubiri”. Bogdan a cheamt-o pe Roberta în camera roșie, iar întâlnirea s-a lăsat cu un dans.