Care sunt românii care vor primi 4.600 de lei la pensie, după recalculare: Câți bani va lua un pensionar care a lucrat timp de 36 de ani

Autor: Cristina Mocanu

Care sunt românii care vor primi 4.600 de lei la pensie, după recalculare

Sursa: pexels.com

După recalculare, de la 1 septembrie, anumiți români urmează să primească 4.600 de lei la pensie. Cine sunt aceștia?

Recalcularea pensiilor aduce vești bune pentru unii români, care ar putea primi 4.600 de lei lunar chiar dacă au lucrat doar 36 de ani. Aceasta se datorează acumulării unui punctaj de contributivitate suficient de mare, conform noii legi a pensiilor.

Românii care vor primi o pensie de 4.600 de lei după recalculare

Recalcularea pensiilor reprezintă un subiect de interes major pentru mulți români, în special pentru cei care așteaptă o creștere semnificativă a veniturilor după ani de muncă.

Recent, s-a aflat că unii pensionari vor beneficia de o pensie de 4.600 de lei, chiar dacă au lucrat doar 36 de ani. Acest lucru este posibil datorită acumulării unui punctaj de contributivitate suficient de mare.

Potrivit capital.ro, recalcularea pensiilor se bazează pe numărul de ani lucrați și punctele de contributivitate acumulate. Deși în general, cei care au muncit mulți ani vor avea mai multe puncte și implicit o pensie mai mare, există și cazuri în care persoanele cu mai puțini ani de muncă pot obține o pensie substanțială dacă au avut salarii mari și

contribuții pe măsură.

Formula de recalculare a pensiei

Pentru a înțelege cum se ajunge la o pensie de 4.600 de lei, trebuie să cunoaștem formula de recalculare a pensiei, care este următoarea:

- Pensia brută= VPR x Numărul total de puncte

VPR (Valoarea Punctului de Referință) este de 81 de lei. Numărul total de puncte include punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele pentru perioadele asimilate și necontributive.

Citește și: Cresc pensiile și salariile după alegeri. Cine sunt românii care vor beneficia de sute de lei în plus

Punctele de stabilitate se acordă astfel:

- 0,5 puncte pentru fiecare an muncit între 25 și 29 de ani.

- 0,75 puncte pentru fiecare an muncit între 30 și 34 de ani.

- 1 punct pentru fiecare an muncit peste 35 de ani.

Câți bani va primi un pensionar care a lucrat timp de 36 de ani?

Să luăm exemplul unui pensionar care a lucrat timp de 36 de ani. Acesta are 50 de puncte de contributivitate, iar pentru anii lucrați, punctele de stabilitate se calculează astfel:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

- 5 ani x 0,5 puncte= 2,5 puncte

- 5 ani x 0,75 puncte= 3,75 puncte

- 1 an x 1 punct= 1 punct

În total, acest pensionar acumulează 7,25 puncte de stabilitate. Astfel, totalul punctelor de pensie este de 50 (puncte de contributivitate)+ 7,25 (puncte de stabilitate)= 57,25 puncte.

Calculul pensiei brute se face înmulțind numărul total de puncte cu valoarea punctului de pensie: 57,25 puncte x 81 de lei= 4.630

de lei brut.

După aplicarea impozitului de 10% pentru suma care depășește 2.000 de lei din pensie, se obține pensia netă. În acest caz, impozitul este de 263 de lei, iar pensia netă rezultată este de 4.370 de lei. Dacă înainte de recalculare, pensionarul primea 3.900 de lei, creșterea este de 400 de lei.

Factori care influențează valoarea pensiei

Valoarea pensiei la recalculare depinde de mai mulți factori, printre care se numără:

- Nivelul salariului și contribuțiile efectuate în timpul activității profesionale.

- Numărul de ani lucrați și punctele de stabilitate acumulate.

- Perioadele asimilate și necontributive, cum ar fi anii de facultate, armată, șomaj sau concediu maternal, pentru care se acordă 0,25 puncte pe an.

Citește și: Românii care nu vor primi niciun ban în plus după recalcularea pensiilor: Președintele Federației Naționale Sindicale „Unii din zona aceasta vor trece în partea cealaltă, vor avea chiar dublare 100%”

Recalcularea pensiilor se va finaliza la 1 septembrie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. Se estimează că, în medie, pensiile vor crește cu aproximativ 40%. Cu toate acestea, există pensionari care nu vor beneficia de nicio creștere a pensiei.

Recalcularea pensiilor se află în etapa finală, iar în următoarele luni, pensionarii vor primi noile decizii privind pensiile recalculate. Prima pensie majorată va fi acordată începând cu data de 2 septembrie 2024.

Astfel, recalcularea pensiilor aduce vești bune pentru unii pensionari, care pot vedea creșteri semnificative ale veniturilor, chiar dacă au muncit un număr relativ mic de ani. Totuși, este esențial ca cei vizați să fie bine informați despre procedurile și formulele de calcul pentru a înțelege cum se ajunge la noua valoare a pensiei.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?