Care sunt rugăciunile pe care creștinii le rostesc în ziua Sfântului Ioan Botezătorul

Autor: Catalina Giol

Icoană Sfântul Ioan Botezătorul

Sursa: doxologia.ro

Sfântul Ion este o sărbătoare cu foarte mare importanță religioasă pentru majoritatea românilor creștini-ortodocși care serbează această zi rugându-se către Dumnezeu pentru sănătate, bucurie și iertarea păcatelor. Iată care sunt rugăciunile pe care le spun românii în ziua Sfântului Ion.

Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul se celebrează în fiecare an la data de 7 ianuarie. Această zi serbează ziua Sfântului care L-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos la vârsta de 30 de ani, în râul Iordan.

Biblia relatează că Sfântul Ioan s-a născut într-o familie frumoasă care l-a crescut cum a putut mai bine. El avea talentul de a prezice și scopul lui în viață a fost de a-i pregăti pe enoriași de venirea lui Iisus pe pământ.

Sfântul Ioan se ocupa de botezarea tuturor persoanelor ale căror păcate doreau să fie iertate, spunându-le acestora că atunci când Mântuitorul va veni, El le va ierta toate păcatele vieții. Atunci când Fiul lui Dumnezeu a ajuns în Galileea, la Ioan Botezătorul, Sfântul a spus: „Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce spală păcatul lumii”. După botezul Mântuitorului se spune că cerurile s-au deschis, iar vocea lui Dumnezeu s-a auzit spunând tuturor celor prezenți: „Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”.

Românii creștini-ortodocși se bucură de ziua de 7 ianuarie alături de familie și prieteni, sărbătorind împreună persoanele dragi care poartă numele Sfântului Ioan. Pe lângă aceasta, ei rostesc către Dumnezeu rugăciuni prin care cer iertarea păcatelor, sănătate și fericire. Iată care sunt aceste rugăciuni pe care le spun românii în ziua Sfântului Ioan Botezătorul:

Citeste si: Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Zămislirea Sfintei Fecioare Maria. Iată și ce nu e bine să faci pe 9 decembrie

Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul alcătuită de Preasfințitul Episcop Macarie

„Sfinte Proorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi.

Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale.

Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi.

Amin.”

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Rugăciune către Sfântul Spiridon. Roagă-te pentru noroc și o căsătorie binecuvântată

Rugăciunea către Sfântul Ioan Botezătorul care trebuie rostită 9 zile la rând

„O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie

Îngerească, te-ai şi născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatatlui tău s-a pecetluit.

Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit. Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor şi al pustiilor, care în loc de podoabă hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit. Tu ai fost glasul care a strigat în pustie şi calea Domnului o ai pregătit.

Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi. Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.

Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu.

Amin!”

 

Surse:  crestinortodox.ro,    doxologia.ro