„Ocupaţia prelungită a unor părţi din teritoriul ucrainean ameninţă să secătuiască efectivele militare ruseşti şi să reducă arsenalul lor de arme modernizate, în timp ce sancţiunile economice consecvente vor arunca probabil Rusia într-o depresiune economică prelungită şi în izolare diplomatică”, a spus generalul-locotenent Scott Berrier, directorul Agenţiei de Informaţii a Apărării.
Vladimir Putin ar putea amenința Occidentul cu atacuri nucleare dacă rezistența Ucrainei continuă
„Pe măsură ce acest război şi consecinţele sale slăbesc încet-încet forţa convenţională a Rusiei ”, a mai precizat Scott Berrier. „Rusia probabil că se va baza din ce în ce mai mult pe descurajarea sa nucleară pentru a semnala Occidentul şi pentru a-şi proiecta puterea în faţa publicului său intern şi extern”.
Vladimir Putin a transmis că a pus arsenalul nuclear al Rusiei în stare de alertă accentuată.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Un oficial de rang înalt al Pentagonului a declarat joi reporterilor că invazia este în mare parte blocată, Rusia bazându-se până acum pe peste 1.000 de lovituri cu rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina.
„Eforturile SUA de a submina obiectivele Rusiei în Ucraina, combinate cu percepţia sa că Statele Unite sunt o naţiune în declin, ar putea determina Rusia să se angajeze în acţiuni mai agresive nu doar în Ucraina însăşi, ci şi mai larg în confruntarea sa percepută cu Occidentul”, a declarat Scott Berrier.
O motivaţie importantă pentru invazie, a precizat el, este determinarea Rusiei „de a restabili o sferă de influenţă asupra Ucrainei şi a celorlalte state din fosta Uniune Sovietică”.
Scott Berrier a mai subliniat că, „în ciuda unei rezistenţe mai mari decât se anticipa din partea Ucrainei şi a pierderilor relativ mari în fazele iniţiale ale conflictului, Vladimir Putin pare hotărâtă să meargă mai