Care sunt șansele ca Vladimir Putin să amenințe Occidentul cu arme nucleare dacă mai oferă ajutor Ucrainei: „Rusia probabil că se va baza din ce în ce mai mult pe descurajarea sa nucleară”

Author: Lavinia Medrea

Care sunt șansele ca Vladimir Putin să amenințe Occidentul cu arme nucleare dacă mai oferă ajutor Ucrainei: „Rusia probabil că se va baza din ce în ce mai mult pe descurajarea sa nucleară”

Sursa: Canva.com

Vladimir Putin a amenințat rușinos cu atacuri nucleare, dar majoritatea experților spun că este o măsură sinucigașă și că nu va recurge cu adevărat la ea.

„Ocupaţia prelungită a unor părţi din teritoriul ucrainean ameninţă să secătuiască efectivele militare ruseşti şi să reducă arsenalul lor de arme modernizate, în timp ce sancţiunile economice consecvente vor arunca probabil Rusia într-o depresiune economică prelungită şi în izolare diplomatică”, a spus generalul-locotenent Scott Berrier, directorul Agenţiei de Informaţii a Apărării.

Vladimir Putin ar putea amenința Occidentul cu atacuri nucleare dacă rezistența Ucrainei continuă

Vladimir Putin ar putea amenința Occidentul cu atacuri nucleare dacă rezistența Ucrainei continuă
[Sursa: Twitter]

„Pe măsură ce acest război şi consecinţele sale slăbesc încet-încet forţa convenţională a Rusiei, a mai precizat Scott Berrier.  „Rusia probabil că se va baza din ce în ce mai mult pe descurajarea sa nucleară pentru a semnala Occidentul şi pentru a-şi proiecta puterea în faţa publicului său intern şi extern”.

Vladimir Putin a transmis că a pus arsenalul nuclear al Rusiei în stare de alertă accentuată. Ambasada Rusiei la Washington nu a dat un răspuns imediat unei cereri de comentarii legată de raportul Agenţiei de Informaţii a Apărării.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 23 de război. Rusia intensifică atacurile asupra civililor! Sirenele au sunat în mai multe orașe

Un oficial de rang înalt al Pentagonului a declarat joi reporterilor că invazia este în mare parte blocată, Rusia bazându-se până acum pe peste 1.000 de lovituri cu rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

„Eforturile SUA de a submina obiectivele Rusiei în Ucraina, combinate cu percepţia sa că Statele Unite sunt o naţiune în declin, ar putea determina Rusia să se angajeze în acţiuni mai agresive

nu doar în Ucraina însăşi, ci şi mai larg în confruntarea sa percepută cu Occidentul”, a declarat Scott Berrier.

O motivaţie importantă pentru invazie, a precizat el, este determinarea Rusiei „de a restabili o sferă de influenţă asupra Ucrainei şi a celorlalte state din fosta Uniune Sovietică”.

Citeste si: Patru nave de război rusești pline de vehicule militare au fost identificate de Japonia. Acestea se îndreptau spre Europa

Scott Berrier a mai subliniat că, „în ciuda unei rezistenţe mai mari decât se anticipa din partea Ucrainei şi a pierderilor relativ mari în fazele iniţiale ale conflictului, Vladimir Putin pare hotărâtă să meargă mai departe prin utilizarea unor capacităţi mai letale până când guvernul ucrainean va fi dispus să accepte condiţii favorabile Moscovei”.