Care sunt semnele care îți indică riscul crescut de Alzheimer. Demența poate fi depistată încă de la vârsta de 45 ani

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 07 ian 2023, 02:00

Care sunt semnele care îți indică riscul crescut de Alzheimer. Demența poate fi depistată încă de la vârsta de 45 ani

Sursa: PixaBay

Ochii pot indica dacă ai un risc crescut să dezvolți Alzheimer, dar nu multă lume acordă atenție anumitor simptome. Tulburările de memorie, comportamentul agresiv, confuzia și greșelile de judecată sunt câteva dintre simptomele specifice demenței, dar boala Alzheimer poate da semne încă de la vârsta de 45 de ani.

Dacă ești obosit fără motiv, suferi de insomnie și îți pierzi parțial auzul, înseamnă că riști să dezvolți boala Alzheimer.

Conform unui studiu postat în revista JAMA Ophthalmology, subțierea retinei la vârsta mijlocie este asociată cu performanțe cognitive slabe, dar și cu un risc mai mare de dezvoltare a Alzheimerului.

Semnele care îți arată că ai putea să dezvolți boala Alzheimer

Specialiștii de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă au descoperit că demența poate fi găsită din timp cu ajutorul unui simplu control oftalmologic. Pe scurt, ei au observat că persoanele care au avut cele mai slabe punctaje la testele de performanță cognitivă aveau ceva în comun: subțierea retinei, una dintre principalele cauze ale pierderii parțiale sau complete ale văzului.

„Viteza de procesare a informațiilor, de înțelegere și de a reacționa este încetinită în cazul celor care au retina subțiată.

Asta ne arată că o examinare oftalmologică de rutină efectuată după vârsta de 40 de ani ne poate indica dacă o persoană este la risc să dezvolte demență”
, a declarat dr. Ashleigh Barrett-Young.

Citeste si: Aboscare se extinde în București cu un nou cămin pentru vârstnici

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Studiile arată că persoanele care sunt mult mai predispuse la subțierea retinei sunt cele care suferă de:

  • hipertensiune arterială
  • diabet
  • anomalii vasculare congenitale
  • miopie
  • ateroscleroză
  • boli renale
  • tuberculoză
  • herpes
  • infecții cu streptococi, stafilococi, Pseudomonas aeruginosa, virusul gripal
  • traumatisme la nivelul ochilor, inclusiv intervenții chirurgicale

Cum arată și cum se manifestă subțierea retinei

Simptomele care arată o subțiere a retinei depind de forma bolii și de cât de mult a progresat aceasta. În general, subțierea retinei se face încet, iar pierderea vederii este treptată. În plus, este afectată și capacitatea de a diferenția culorile și de a vedea bine atunci când luminozitatea este mică.

Citeste si: Importanța unei danturi funcționale

Pacientul mai poate experimenta și apariția unor pete negre sau „musculițe” în câmpul vizual, vedere centrală în ceață sau incapacitatea de a-și da seama de distanța față de un obiect ori de a se concentra

asupra lui.

Demența este adesea depistată la vârste înaintate, când tratamentele sunt limitate. Totuși, descoperirea timpurie a acestei boli pe baza semnelor și simptomelor menționate anterior reprezintă o variantă mult mai eficientă de încetinire a evoluției bolii, declară cercetătorii, pentru că tratamentele disponibile sunt mult mai eficiente.