Dacă ești obosit fără motiv, suferi de insomnie și îți pierzi parțial auzul, înseamnă că riști să dezvolți boala Alzheimer.
Conform unui studiu postat în revista JAMA Ophthalmology, subțierea retinei la vârsta mijlocie este asociată cu performanțe cognitive slabe, dar și cu un risc mai mare de dezvoltare a Alzheimerului.
Semnele care îți arată că ai putea să dezvolți boala Alzheimer
Specialiștii de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă au descoperit că demența poate fi găsită din timp cu ajutorul unui simplu control oftalmologic. Pe scurt, ei au observat că persoanele care au avut cele mai slabe punctaje la testele de performanță cognitivă aveau ceva în comun: subțierea retinei, una dintre principalele cauze ale pierderii parțiale sau complete ale văzului.
„Viteza de procesare a informațiilor, de înțelegere și de a reacționa este încetinită în cazul celor care au retina subțiată. Asta ne arată că o examinare oftalmologică de rutină efectuată după vârsta de 40 de ani ne poate indica dacă o persoană este la risc să dezvolte demență”, a declarat dr. Ashleigh Barrett-Young.
Citeste si: Aboscare se extinde în București cu un nou cămin pentru vârstnici
Studiile arată că persoanele care sunt mult mai predispuse la subțierea retinei sunt cele care suferă de:
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie
- hipertensiune arterială
- diabet
- anomalii vasculare congenitale
- miopie
- ateroscleroză
- boli renale
- tuberculoză
- herpes
- infecții cu streptococi, stafilococi, Pseudomonas aeruginosa, virusul gripal
- traumatisme la nivelul ochilor, inclusiv intervenții chirurgicale
Cum arată și cum se manifestă subțierea retinei
Simptomele care arată o subțiere a retinei depind de forma bolii și de cât de mult a progresat aceasta. În general, subțierea retinei se face încet, iar pierderea vederii este treptată. În plus, este afectată și capacitatea de a diferenția culorile și de a vedea bine atunci când luminozitatea este mică.
Citeste si: Importanța unei danturi funcționale
Pacientul mai poate experimenta și apariția unor pete negre sau „musculițe” în câmpul vizual, vedere centrală în ceață sau incapacitatea de a-și da seama de distanța față de un obiect ori de a se concentra asupra lui.
Demența este adesea depistată la vârste înaintate, când tratamentele sunt limitate. Totuși, descoperirea timpurie a acestei boli pe baza semnelor și simptomelor menționate anterior reprezintă o variantă mult mai eficientă de încetinire a evoluției bolii, declară cercetătorii, pentru că tratamentele disponibile sunt mult mai eficiente.