Stresul este un sentiment de tensiune emoțională sau fizică. Acesta poate proveni de la orice eveniment sau gând care vă face să vă simțiți frustrat, furios sau nervos. Stresul este reacția corpului dumneavoastră la o provocare sau la o solicitare.
Multe lucruri pot provoca stres. S-ar putea să vă simțiți stresat din cauza unui eveniment sau a unei situații importante din viața dumneavoastră. Sau ar putea fi o acumulare de o mulțime de lucruri mai mici.
Stresul poate afecta multe aspecte ale sănătății și bunăstării dumneavoastră, chiar dacă s-ar putea să nu vă dați seama de acest lucru. Iată câteva semne și simptome ale fiecărui tip de stres.
Stresul acut
1. Dilatarea pupilei. Ca parte a reacției de luptă sau de fugă, pupilele noastre se dilată pentru a permite să intre mai multă lumină în ochi și pentru a ne permite să vedem mai clar împrejurimile.
2. Ritmul cardiac crește. Aceasta este o altă parte a reacției de luptă sau de fugă care poate fi deconcertantă dacă se simte ca niște palpitații ale inimii.
3. Transpirația. Atunci când suntem stresați, temperatura corpului nostru crește, ceea ce ne face să transpirăm mai mult.
4. Respirație rapidă și grea. Acest simptom face parte, de asemenea, din reacția de luptă sau de fugă. Aceasta are scopul de a introduce mai mult oxigen în sistemele organismului, astfel încât acesta să poată reacționa mai eficient la stres.
5. Anxietate. Acesta este sentimentul de îngrijorare și teamă care rezultă din expunerea la un factor de stres.
6. Urcușuri și coborâșuri emoționale. Cu alte cuvinte, iritabilitate și schimbări de dispoziție.
7. Somnul slab. Somnul nostru este adesea perturbat de anxietatea noastră și de cocktailul de hormoni produs de reacția de luptă sau de fugă.
Stresul acut episodic
1. Tensiunea musculară.
3. Senzația de copleșire. Acesta este sentimentul de a nu putea face față și nici de a nu putea vizualiza soluții eficiente la cauzele stresului tău.
4. Furie necontrolată și iritabilitate. Ne trezim că izbucnim mai des și cu mai puține provocări.
De asemenea, ne putem trezi reacționând puternic la lucruri pe care în mod normal le-am tolera.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
5. Migrene. Acestea sunt adesea rezultatul tensiunii musculare. Frecvența și severitatea migrenelor sunt susceptibile de a crește în condiții de stres acut episodic.
6. Hipertensiunea arterială. Majoritatea oamenilor nu vor fi conștienți de faptul că au tensiune arterială ridicată. Singurul mod fiabil de a detecta hipertensiunea arterială este de a vă face măsurarea tensiunii arteriale de către un profesionist din domeniul sănătății.
Stresul cronic
1. Creșterea în greutate. Acesta este adesea rezultatul "mâncatului de stres", dar poate rezulta și din dezechilibre hormonale pe termen lung cauzate de stresul cronic.
3. Insomnie. Dificultatea de a adormi și de a rămâne adormit, ceea ce deseori duce la faptul că nu vă simțiți odihnit din orice somn pe care l-ați avut.
4. Atacuri de panică. Apariția bruscă a sentimentelor de frică și anxietate însoțite de simptome de stres acut.
6. Dureri de cap cronice. Dureri de cap de tensiune care apar frecvent, definite în general ca apărând mai mult de 15 zile într-o lună.
7. Oboseală emoțională. Aceasta se manifestă prin faptul că vă simțiți obosit în majoritatea timpului, indiferent de tipul de odihnă pe care îl aveți sau de somn.
Citește și: Ce este stresul? Afla despre cele 3 tipuri de stres!
Citește și: Top 4 sfaturi pe termen lung impotriva stresului!
Citește și: Top 4 modalități pe termen scurt de reducere a stresului!