Care sunt simptomele hemoroizilor și cum previi apariția acestora

Autor: Lavinia Medrea

Ai avut niște simptome în ultima vreme care te fac să crezi că ai putea suferi de hemoroizi? Nu este nimic anormal și nici un motiv de jenă, deoarece unul din doi adulți se confruntă cu cel puțin un episod de hemoroizi de-a lungul vieții. Anumiți factori, cum ar fi alimentația săracă în fibre, sedentarismul, ridicarea greutăților sau chiar predispoziția genetică, duc la apariția acestei afecțiuni, comună printre oameni.

Deși pare o afecțiune specifică adulților, nu este un lucru neobișnuit să întâlnești hemoroizi la copii. Totuși, indiferent că vorbim despre copii sau despre adulți, cum poți recunoaște simptomele bolii hemoroidale și cum poți preveni apariția lor? Află de mai jos:

Sângerarea

Fie că ai hemoroizi interni sau externi, cel mai comun simptom cu care te poți confrunta este sângerarea anală, la defecație. Cu toate acestea, un detaliu de care trebuie să ții cont este tipul sângerării. Dacă observi că sângele are o culoare roșu aprins și nu este amestecat cu materiile fecale, cel mai probabil, ai boala hemoroidală. În schimb, dacă observi sângerări închise la culoare și în interiorul materiilor fecale, acest simptom poate anunța prezența altor afecțiuni, mult mai grave. Indiferent de tipul sângerării, este important să te prezinți la medic pentru investigații suplimentare.

Durerea

Dacă ai căutat deja online informații despre “hemoroizi simptome”, probabil că ești la curent cu faptul că durerea la defecație se află pe această listă. Durerea este specifică mai ales în cazul hemoroizilor externi, ca urmare a prolapsului acestora în exteriorul anusului. Pe măsură ce boala evoluează, hemoroizii se inflamează și devin dureroși, din cauza formării unor trombi la nivelul lor, o complicație denumită tromboflebită hemoroidală. Această complicație este însoțită și de alte simptome precum cangrena, necroza și suprainfecția. În orice caz, indiferent de stadiul de evoluție al bolii, durerea își va face simțită prezența.

Mâncărimea

Mâncărimea la nivelul pielii, în zona anală, este un alt simptom deranjant al hemoroizilor. Aceasta poate varia în intensitate, mai ales sub influența anumitor factori, precum: traumatizarea zonei afectate prin zgâriere sau scărpinare excesivă și prin umiditate locală. De obicei, pe timpul nopții, acest simptom se agravează, iar somnul îți este automat afectat. În general, cremele pentru hemoroizi ajută la ameliorarea mâncărimilor, dar și a senzațiilor de arsură, frecvent întâlnite și ele.

Cum previi hemoroizii?

Prevenția hemoroizilor se poate face doar prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin evitarea factorilor care pot declanșa apariția lor. Constipația este cea mai frecventă cauză a acestei afecțiuni, de aceea, consumul de fructe, legume, tărâțe și cereale integrale este absolut necesar. Totodată, sedentarismul încurajează apariția constipației, care, la rândul ei, poate declanșa apariția hemoroizilor. De aceea, mișcarea zilnică ajută la un tranzit intestinal sănătos, cu scaune normale și regulate. Și, nu în ultimul rând, este foarte important să te hidratezi adecvat, dar și prin consumul de alimente hidratante: supe, ciorbe, fructe și legume.

Prin urmare, hidratarea, mișcarea și alimentația bogată în fibre se află în strânsă legătură, atunci când vine vorba despre un stil de viață sănătos și despre prevenția hemoroizilor. Când unul dintre cele trei elemente esențiale de mai sus lipsește, riscurile ca hemoroizii să apară sunt mult mai mari.