Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și când trebuie să mergem la medic

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 29 iul 2024, 16:46

Virusul West Nile poate fi provocat de înțepătura țânțarilor infectați

Sursa: Pixabay

Virusul West Nile este provocat de mușcăturile țânțarilor infectați și poate duce la boli neurologice severe și chiar deces la oameni.

Primul caz de infectare cu virusul West Nile, în România, a fost anunțat de INSP pe data de 25 iulie, fiind confirmat la un pacient din București. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, virusul West Nile poate provoca o boală neurologică fatală la oameni. Aproximativ 80% dintre persoanele infectate nu prezintă niciun simptom, dar 20% pot dezvolta febră West Nile, cu simptome precum febră, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și articulare.

Citește și: Primul caz de virus West Nile confirmat în București: Un bărbat din capitală a fost infectat de un țânțar

Care sunt simptomele virusului West Nile

Virusul West Nile este transmis în principal prin înțepătura țânțarilor infectați. Țânțarii devin purtători ai virusului după ce se hrănesc cu sângele păsărilor infectate. Dacă în cazul anumitor persoane simptomele nu sunt prezente, alți pacienți pot avea simptome precum febră, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și articulare, greață, vărsături, erupții cutanate și ganglioni limfatici umflați, moment în care

trebuie să ne prezentăm de urgență la medic.

Citește și: Un nou virus, un nou vaccin. Cum se manifestă „Boala X”, virusul cu potențial pandemic

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în cazurile severe, care apar la aproximativ 1 din 150 de persoane infectate, virusul poate provoca encefalită sau meningită, manifestate prin dureri de cap intense, febră mare, rigiditate a gâtului, dezorientare, comă, tremurături, convulsii, slăbiciune musculară și paralizie.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

Persoanele peste 50 de ani și cele cu sistem imunitar compromis prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe ale bolii.

Cum prevenim infecțiile cu virusul West Nile

Pentru prevenirea infecțiilor cu virusul West Nile, Organizația Mondială a Sănătății recomandă:

  • Utilizarea repelenților pentru țânțari care conțin DEET, picaridin sau ulei de eucalipt citriodora.
  • Purtarea hainelor cu mâneci lungi și pantaloni lungi pentru a reduce expunerea pielii.
  • Instalarea plaselor de țânțari la ferestre și uși.
  • Evitarea activităților în aer liber în timpul orelor de vârf de activitate a țânțarilor (dimineața devreme și seara târziu).

„Temperaturile ridicate și valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, favorizează apariția anumitor boli, dintre acestea făcând parte și neuroinfecția West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar.”, a fost anunțul făcut de Institutul Național de Sănătate Publică.

Citește și: Patru persoane au decedat după ce au fost infectate cu virusul West Nile. Câte cazuri de infectare cu acest virus au fost înregistrate în România

Diagnosticul infecției cu virusul West Nile se face prin teste serologice, cum ar fi ELISA pentru detectarea anticorpilor IgM și IgG, teste de neutralizare, RT-PCR și izolare virală prin culturi celulare. IgM poate fi detectat în lichidul cefalorahidian și serul pacienților infectați la momentul prezentării clinice și poate persista mai mult de un an.

Nu există un tratament specific sau un vaccin disponibil pentru oameni. Tratamentul este de susținere și poate include spitalizarea, administrarea de fluide intravenoase, suport respirator și prevenirea infecțiilor secundare.

Virusul West Nile poate fi un pericol și pentru unele animale

Organizația Mondială a Sănătății a transmis faptul că păsările sunt gazdele naturale ale virusului West Nile, iar țânțarii din genul Culex sunt vectorii principali. În America, virusul este foarte patogen pentru păsări, în special pentru corvide.

Caii sunt, de asemenea, susceptibili la infecții și pot dezvolta boli neurologice severe, dar nu transmit virusul mai departe. Există vaccinuri disponibile pentru cai.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.