Care sunt simptomele unei tromboze? 6 semne care să te trimită de urgență la medic și la care să fii atent dacă ai făcut vaccinul AstraZeneca

Autor: Amalia Georgescu
Specialiștii EMA au descoperit o legătură între vaccinul AstraZeneca și apariția trombozelor
Sursa: PixaBay

După o analiză amănunțită, specialiștii au concluzionat că ar putea exista o legătură între vaccinul produs de AstraZeneca și apariția trombozelor. Care sunt cele 6 semne care ar trebui să îi trimită pe cei vaccinați cu acest ser de urgență la medic?

Vaccinul produs de AstraZeneca a stârnit o mulțime de controverse, având în vedere că au existat persoane care au raportat reacții adverse severe după ce au primit serul, iar vaccinul a fost legat și de apariția unor complicații care au cauzat ulterior decesul. În acest context, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a studiat vaccinul anti-Covid-19 și a făcut mai multe recomandări în legătură cu acesta. Ce au anunțat specialiștii?

6 semne care pot anunța o posibilă tromboză după vaccinul AstraZeneca. Uite când trebuie să mergi la medic

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a transmis că după vaccinarea cu AstraZeneca pot apărea cheaguri de sânge, însă această reacție ar trebui catalogată drept un efect secundar foarte rar, astfel că vaccinul nu a fost retras de pe piață, ci va putea fi utilizat în continuare. 

Deși specialiștii de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) au subliniat că ar putea exista o legătură între vaccinare și apariția unor cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut, aceștia au ținut să menționeze că beneficiile asociate vaccinului anti-Covid-19 produs de AstraZeneca depășesc riscurie, motiv pentru care va putea fi administrat. Se pare că trombozele apărute după vaccinarea cu AstraZeneca ar putea fi un răspuns imunitar la vaccin, situație întâlnită inclusiv la pacienții tratați cu heparină.

Citeste si: Un nou efect advers al vaccinului anti-Covid-19. Ce au raportat persoanele vaccinate? Specialiștii au solicitat un studiu amănunțit

În ceea ce privește apariția trombozelor, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a precizat care sunt cele 6 semne la care trebuie să fie atenți cei care se vaccinează cu serul produs de AstraZeneca, potrivit ema.europa.eu. Aceste semne pot anunța o posibilă tromboză, moment în care se impune vizita de urgență la medic.

1. Dificultăți de respirație

2. Durere în piept

3. Umflarea picioarelor

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

4. Dureri abdominale care persistă

5. Simptome neurologice care pot include dureri de cap care persistă sau vedere în ceață

6. Mici pete de sânge apărute sub piele în locul în care a fost făcut vaccinul

Specialiștii de la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) atrag atenția asupra acestor simptome, aceștia menționând că pot să apară chiar și la două săptămâni după vaccinare.

Mai mult, EMA a precizat că în cazul apariției acestor semne se impune vizita la medic pentru un tratament de specialitate. Depistate la timp aceste simptome, ele pot anunța o posibilă tromboză, iar medicii pot interveni pentru a preveni apariția complicațiilor.

 

Citeste si: Cum îți poți alege tipul de vaccin anti-COVID cu care să te imunizezi?