Care sunt sursele de energie moderne? Afla aici ce este de actualitate

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 12 iul 2023, 06:45

Un nou val de inovatii pe surse de energie alternativa a aparut!

Sursa: PixaBay

Un nou val de inovatii pe surse de energie alternativa a aparut!

Un nou val de inovatii pe surse de energie alternativa a aparut!
[Sursa: PixaBay]

Pompele de căldură sunt la moda

În unele sectoare, accelerarea este evidentă. Nu faceți nicio greșeală, a declarat Jan Rosenow, director pentru Europa al ONG-ului Regulatory Assistance Project și un urmăritor de lungă durată al tehnologiei eficiente de încălzire- era pompei de căldură a început în 2022.

"Suntem doar la începutul unei curbe care va crește pur și simplu în următorii ani, și va crește rapid", a spus el.

Pompele de căldură înlocuiesc cazanele pe gaz- până acum sistemul de încălzire preferat al Europei- cu un sistem acționat de electricitate din ce în ce mai curată. REPowerEU solicită dublarea ratei de instalare, ceea ce ar însemna 10 milioane de pompe de căldură suplimentare în cinci ani.

Costul inițial de instalare este cu câteva mii de euro mai mare decât cel al unui cazan. Dar, având în vedere că prețul gazului a crescut foarte mult, pompele de căldură se amortizează mult mai repede decât înainte. Prin urmare, cererea a crescut.

În Finlanda, unde patru din 10 locuințe au deja pompe de căldură, vânzările au crescut cu 80% în prima jumătate a anului. În Norvegia, unde 60 la sută din locuințe sunt echipate, creșterea a fost mai modestă, de 11 la sută.

În Țările de Jos, Polonia, Italia și Austria, organismele industriale sau producătorii raportează o dublare a vânzărilor în prima jumătate a anului față de 2021.

În ianuarie, pompele de căldură reprezentau 28 la sută din cererile de subvenții pentru sisteme de încălzire în cadrul unui program guvernamental polonez; în iunie, acest procent a sărit la 60 la sută.

În august, 148.000 de germani au depus cereri pentru o nouă rundă de finanțare guvernamentală pentru pompe de căldură; au fost 150.000 de cereri pentru tot anul trecut.

Industriei pompelor de căldură este extrem de optimista privind viitorul acestora in vietile tuturor oamenilor. Cu toate acestea, creșterea explozivă nu este uniformă. În alte țări, inclusiv în Belgia, taxele pe electricitate înseamnă că pompele de căldură sunt încă mai puțin atractive în comparație cu sistemele pe bază de combustibili fosili, a declarat Rosenow.

Un nou val de inovatii pe surse de energie alternativa a aparut!
[Sursa: PixaBay]

Valul de energie solară

REPowerEU își propune să accelereze instalarea de panouri solare de două ori și jumătate față de 2020.

Datele la nivelul UE pentru instalațiile din 2022 nu sunt încă disponibile, dar există o măsură indirectă. Importurile lunare de panouri solare din China- unde sunt fabricate mai mult de trei sferturi din panourile din Europa- au atins 2,5 miliarde de dolari în iulie, comparativ cu aproximativ 1 miliard de dolari pe lună înainte de război, potrivit datelor împărtășite cu POLITICO de Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

În martie a existat o creștere a interesului, în parte determinată de dorința de a "comanda panouri solare pentru a-l lovi pe Putin", a declarat Jenny Chase, șefa departamentului de analiză solară de la BNEF. Acest lucru este întărit de creșterea prețurilor la electricitate determinată de război, ceea ce face ca instalațiile de energie solară să fie mai atractive. "Cred că acum, probabil că este mult mai multă panică în legătură cu ceea ce va fi factura la electricitate în această iarnă", a spus ea.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Un nou val de inovatii pe surse de energie alternativa a aparut!
[Sursa: PixaBay]

Vânturi puternice

Parcurile eoliene nu se construiesc rapid, ceea ce înseamnă că nu există o creștere vizibilă a construcțiilor noi ca urmare a războiului. Dar semnalul politic este clar.

În august, opt țări din jurul Mării Baltice au convenit să crească împreună capacitatea eoliană offshore de cinci ori, până la 20 de gigawați până în 2030, ceea ce ar putea acoperi consumul de energie a 6 milioane de gospodării. Acordul a arătat că țările "exploatează puterea vântului pentru a se elibera de combustibilii fosili ruși", a declarat atunci președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

În martie, Olanda și-a dublat ambițiile privind energia eoliană offshore pentru 2030, iar Irlanda a făcut același lucru în iulie. Portugalia și-a mărit obiectivul pentru prima licitație de energie eoliană luna trecută.

În Polonia, unde guvernul naționalist a blocat de mult timp majoritatea dezvoltărilor eoliene terestre, a avut loc o schimbare de opinie. Un proiect de lege care reduce unele dintre normele stricte privind energia eoliană se află acum în parlament.

 

Gazele își pierd strălucirea

De asemenea, Putin a făcut să deraieze planurile unei generații de factori de decizie politică din UE de a folosi gazul rusesc ieftin ca "punte" între cărbunele extrem de poluant și energia regenerabilă ecologică.

"Puntea tocmai a devenit mult mai scumpă", a declarat Stefan Ulrich, asociat senior pentru gaze europene la BNEF.

Distrugerea conductelor Nord Stream- se bănuiește că exploziile au fost opera Rusiei- semnalează că schimbarea este permanentă. Fără una dintre cele mai mari și mai ieftine surse de gaze naturale din lume, "crește în mod fundamental prețul gazului", a spus Ulrich. La rândul său, acest lucru "face ca gazul să fie mai puțin atractiv ca și combustibil de tranziție energetică".

Gazul a devenit atât de neatractiv încât chiar și cărbunele, cel mai murdar combustibil fosil, este favorizat. Impactul pe termen scurt este o poluare mult mai mare, deoarece țări din Germania până în Polonia, Grecia și Italia apelează la cărbune pentru a genera energia electrică de care au nevoie disperată. Acest efect este probabil să dureze până la sfârșitul deceniului, fiind anticipat mai mult cărbune în sistem decât înainte de război. Dar nicio țară nu a revenit în mod semnificativ asupra planurilor de eliminare treptată a cărbunelui, iar Germania chiar s-a angajat să accelereze acest lucru.

Citeste si: Războiul lui Putin accelerează indepartarea UE de combustibili toxici!

Citeste si: Dificultatea mineritului Bitcoin urcă la un maxim istoric!

Citeste si: Criza energetică UE ia în considerare plafonarea prețului la gaze

 

Taguri: