In data de 16 septembrie 2020, Presedintele Romaniei a promulgat o lege importanta, prin intermediul careia s-au schimbat regulile pentru romanii din Diaspora care vor vota. Astfel, acestia vor avea la dispozitie doua zile pentru a-si exercita dreptul la vot la alegerile parlamentare, pe 5 si 6 decembrie.
Printre modificarile aduse acum legislatiei electorale. Cea mai importanta este prelungirea perioadei de vot pana la ora 23:59.
Potrivit deciziilor luate de catre Ministerul Afacerilor Externe, românii cu domiciliul sau reședința în străinătate vor putea vota la alegerile parlamentare de anul acesta la orice secție din afara țării, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în registrul electoral, iar pentru aceasta vor avea la dispoziție două zile pentru vot, pe 5 si 6 decembrie 2020.
Cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care si-au dorit sa îşi exercite dreptul la vot prin corespondenţă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor de anul acesta, s-au putut înregistra, până pe 22 octombrie, pe platforma www.votstrainatate.ro. Insa Ministerul Afacerilor Externe a mentionat ca cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota la orice secție de votare, chiar dacă nu s-au înregistrat in prealabil în Registrul electoral pe site-ul www.votstrainatate.ro.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Alegeri parlamentare 2020. Tările din Europa unde românii nu vor putea vota din cauza pandemiei de Coronavirus
Ministerul Afacerilor Externe estimează deschiderea a circa 750-755 de secții de votare pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, existând patru țări în care votul nu va putea fi exercitat din cauza interdicțiilor: Malta, Nigeria, Venezuela și Coreea de Nord. La alegerile parlamentare de anul acesta, românii din Diaspora vor putea vota timp de două zile (5 și 6 decembrie), pentru a fi evitată aglomerația la vot.
"Numărul final secțiilor de votare va fi făcut public pe data de 18 noiembrie, odată cu adoptarea Hotărârii de către Autoritatea Electorală Permanentă. Ministerul de Externe monitorizează situația generată de măsurile specifice impuse de anumite state pentru prevenirea răspândirii infectării cu SARS-CoV-2, pentru a evalua, dacă va fi cazul, relocarea unor secții de votare sau reorganizarea sistemului de secții la nivelul acestor țări. Într-un astfel de scenariu, ministerul va informa imediat cetățenii români din zonele vizate pentru ca aceștia să se poată îndrepta către alte secții de votare la care să își poată exercita dreptul de vot." , a anuntat Iulian Ivan, reprezentant MAE cu însărcinări speciale pentru procese electorale.
Citeste si: Când încep, de fapt, Alegerile Parlamentare din 2020. Calendarul complet