Care sunt taxele și de ce acte ai nevoie pentru a înmatricula un autoturism în anul 2022, în România

Autor: Andreea Buinoschi

Care sunt taxele și de ce acte ai nevoie pentru a înmatricula un autoturism în anul 2022, în România

Sursa: Istock

Deși prețurile la carburant au explodat în ultimele luni, românii fac coadă atunci când vine vorba de achiziționarea unei mașini. Aceștia trebuie să respecte anumite reguli și anumite termene, dacă vor să poată circula legal cu autoturismul pe care și-l achiziționează.

Indiferent dacă vrei să îți iei o mașină la mâna a doua sau o mașină nouă, va trebui să ții cont de unele reguli. Înmatricularea autovehiculului trebuie să fie făcută în 30 de zile de când mașina a fost achiziționată.

Anul acesta, românii nu au mai cumpărat atât de multe mașini din străinătate pe cât au făcut în anii trecuți. Tocmai din acest motiv, aceștia au preferat să achiziționeze autovehicule care au fost, deja, înmatriculate în România.

Mai mult decât atât, conform Playtech.ro, deoarece multe servicii sunt disponibile online, nu se mai formează cozi interminabile la ghișeele Direcției de Permise.

Citeste si: Noua perioadă de înscriere pentru RABLA CLASIC și RABLA PLUS 2022. Cum poți să obții bani de la stat pentru o mașină nouă

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Care sunt documentele de care ai nevoie pentru a înmatricula o mașină nouă

  • Cererea de înmatriculare auto,
  • Fișsa de înmatriculare care, pentru a fi completă, trebuie să conțină datele proprietarului și viza ANAF. Dacă în certificatul de înmatriculare este trecută și o altă persoană, datele acesteia vor fi și ele trecute în fișa de înmatriculare,
  • Dovada că plata contravalorii certificatului de înmatriculare a fost efectuată- 49 de lei,
  • Actul de identitate al persoanei care face solicitarea, atât în original, cât și copie,
  • O copie a contractului RCA ce a fost încheiat pe numele proprietarului autovehiculului, dar în termenul de valabilitate,
  • Documentul prin care se poate demonstra dreptul de proprietate ale solicitantului, atât în original, cât și copie,
  • Chitanța necesară plății plăcuțelor cu numărul de înmatriculare,
  • Dacă autovehiculul urmează să fie înmatriculat pe persoană juridică, este nevoie de un act care să ateste dobândirea personalității juridice, dar și împuternicirea acordată persoanei care se va ocupa de înmatriculare.

Care sunt documentele de care ai nevoie pentru a înmatricula o mașină nouă

Pe lângă actele menționate anterior, mai este nevoie de:

  • Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar care trebuie să cuprindă înscrierea transmiterii dreptului de proprietate,
  • Plăcuțele cu numărul de înmatriculare, dar doar în cazul în care persoana care a avut înainte autovehiculul nu a optat pentru a păstra numărul,
  • Contractul de înstrăinare-dobândire între vânzător și cumpărător semnat și vizat de ANAF- poate înlocui fișa de înmatriculare.

În cazul mașinilor aduse în România din Uniunea Europenă, mai exact din Belgia, Franța și Germania, proprietarul trebuie să obțină de la RAR o carte de identitate nouă pentru mașină. Exceptând asigurara RCA, taxele pentru o mașină adusă din Uniunea Europeană se ridică la 200 de euro.

Citeste si: De unde poti sa cumperi o asigurare RCA accesibila?

„Pentru un autoturism second-hand adus din Germania costul minim la RAR este de 610 lei (omologarea RAR, certificatul de autenticitate și ITP) dacă totul corespunde și nu sunt probleme.

Dacă se întâmplă să aibă seria corodată, să necesite repansonare sau nevoie de ceva omologări, se poate ajunge la un maxim de 1350 de lei”, au declarat reprezentanţi ai RAR pentru Promotor, conform Playtech.ro.