Care sunt zilele cu dezlegare la pește în Postul Paștelui

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 11 apr 2022, 22:05

Când se poate mânca pește în Postul Paștelui

Sursa: unsplash.com

În Postul Paștelui sunt foarte puține zile cu dezlegare la pește. Tocmai de aceea, este considerat cel mai greu de ținut, dintre toate cele 4 posturi de peste an.

Anul acesta, Învierea Domnului va fi sărbătorită pe data de 2 mai, ceea ce înseamnă că Postul Paștelui a început pe 15 martie. Acest post este mult mai restrictiv, față de Postul Crăciunului, de exemplu, pentru că are foarte puține zile cu dezlegare la pește. 

Când se poate mânca pește în Postul Paștelui

Postul Paștelui sau Postul Mare, cum mai este cunoscut, durează 40 de zile.

Anul acesta, a început pe 15 martie și se va încheia pe 2 mai, atunci când are loc Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare a creștinilor. 

Pe lângă faptul că este cel mai lung dintre toate cele 4 posturi de peste an, Postul Paștelui este și foarte restrictiv, din punct de vedere al alimentației. 

Astfel, dacă în Postul Crăciunului, credincioșii au dezlegare la pește în fiecare sâmbătă și duminică, dar și cu ocazia fiecărei sărbători mari, în Postul Paștelui situația este mai complicată. 

În această perioadă, cei care țin post pot mânca pește doar de două ori. Prima dezlegare la pește va fi pe 25 martie, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Buna Vestire. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

A doua și ultima zi în care se poate consuma pește în Postul Paștelui va fi de Florii, în duminica dinaintea Învierii Domnului.

Anul acesta, Floriile vor fi sărbătorite pe 25 aprilie. 

Când e dezlegare la vin și la untdelemn în Postul Paștelui

Pe lângă faptul că cei care țin post nu au voie să consume carne, lapte, ouă sau brânzeturi, există și alte restricții alimentare în această perioadă. 

Astfel, credincioșii sunt sfătuiți să nu bea vin și să nu gătească mâncarea cu untdelemn.

Preparatele trebuie doar să fie fierte sau făcute la cuptor, fără niciun strop de ulei. Excepție de la această regulă fac zilele în care este dezlegare la vin și la untdelemn. 

Iată care sunt acestea:

  • 20 și 21 martie (sâmbătă și duminică)
  • 27 și 28 martie (sâmbătă și duminică) 
  • 3 și 4 aprilie (sâmbătă și duminică) 
  • 10 și 11 aprilie (sâmbătă și duminică) 
  • 17 și 18 aprilie (sâmbătă și duminică) 
  • 24 aprilie (sâmbătă)

Anul

acesta, Buna Vestire cade într-o joi, astfel că cei care țin post vor avea dezlegare la pește. În cazurile în care această sărbătoare pică în Săptămâna Mare, se va face dezlegare doar la vin și la untdelemn. 

Atunci când Buna Vestire cade în vinerea sau în sâmbăta din Săptămâna Patimilor, credincioșii au dezlegare doar la vin. Cei care vor să țină Postul Paștelui exact ca la mănăstiri, trebuie să știe că în Săptămâna Mare se mănâncă doar seara. 

Pâinea și apa sunt singurele alimente permise în săptămâna dinaintea Învierii. În plus, în Vinerea Mare se ține post negru. 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.