Care sunt zonele din București unde ești obligat să plătești parcarea

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 22 iul 2022, 19:55
In ce zone din Bucuresti esti obligat sa platesti parcarea

În zonele centrale și ultracentrale din Capitală, numărul de parcări cu plată este în creștere. Iată zonele de parcare cu plata din Bucureşti.

În București, numărul de parcări cu plată  este în creștere. Potrivit categoriilor stabilite de autorităţi,  zonele de parcare cu plată în Bucureşti  sunt zona 0, zona 1, zona 2. Iată care sunt tarifele pentru plata cu ora, abonamente persoane fizice, juridice, riverani, autoturisme utilizate pentru car sharing, dar și care sunt cele două aplicații pentru plata online.

Zonele din București unde ești obligat să plătești parcarea

În zonele centrale din Capitală apar tot mai multe locuri de parcare cu plată și dispar străzile unde se putea parca gratuit, potrivit evmarket.ro.

Tarifele sunt destul de mari, prin urmare, curând ar fi posibil să putem găsi mai uşor un loc de parcare în centrul orașului. Costul cel mai mare este atunci când o mașină ocupă un loc de parcare mai mult de două ore. După

cele două ore, în zona 0 și zona 1, tariful este dublu începând cu a 3-a ora consecutivă.

Abonamentele anuale pentru parcările cu plată în București pot fi cu rezervare de loc, doar pentru riverani (700 lei/ lună în zona 1 și 900 lei/lună în zona 0) și fără rezervare de loc (100 lei/lună în zona 1 și 200 lei/lună în zona 0).

Citeste si: Care sunt infracțiunile care îți anulează permisul de circulație

Hartă zone parcare cu plată în București

Parcările sunt administrate de Compania Municipală Parking București şi sunt împărţite în trei zone: zona 0, zona 1, zona 2.  

ZONA 0 pentru parcări cu plată Bucureşti

– aria delimitată de străzile:

Piața CA Rosetti – Str. Tudor Arghezi  – Str. Dr. Dimitrie G Gerota – Str. Jean Louis Calderon – Strada CA Rosetti –  Bdul.

Nicolae Bălcescu  – Str. Ion Câmpineanu –  Calea Victoriei  – Splaiul Independenței – Str. Halelor – Piața Unirii – Bdul. Unirii –  Bdul. Mircea Vodă  – Str Matei Basarab – Bdul. Hristo Botev – Piața CA Rosetti

ZONA 1  pentru parcări cu plată Bucureşti

– aria cuprinsă între ZONA 0 și străzile:

Piața Francofoniei –  Calea 13 Septembrie  –  Sos.

Panduri  – Bdul. Geniului – Sos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Bdul. Mihail Kogălniceanu – Str. Vasile Pârvan – Str. Berzei – Str. Gării de Nord – Piața Gării de Nord – Calea Griviței – Sos. Nicolae Titulescu – Bdul. Banul Manta – Bdul. Ion Mihalache – Str. Aviator Popișteanu –  Bdul. Expoziției  – Str. Parcului – Str. Tipografilor – Sos. București_Ploiești – Bdul. Aerogării – Str. Nicolae G Caranfil – Bdul. Beijing – Bdul. Mircea Eliade –  Calea Floreasca  – Str. Polonă – Str. Mihai Eminescu – Str.
Traian – Bdul Pache Protopopescu – Sos. Mihai Bravu – Str. Traian Popovici – Calea Dudești –  Bdul. Octavian Goga – Str. Nerva Traian  – Bdul. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – Bdul. Mărășești – Piața Libertății – Str. Mitropolit Nifon – Piața Regina Maria – Bdul. Libertății – Piața Francofoniei

ZONA 2  pentru parcări cu plată Bucureşti

– aria cuprinsă între ZONA 1 și limita administrativă a Municipiului București

Citeste si: Calculator Impozit Auto 2021: cât plătești în funcție de capacitatea a mașinii tale

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tarife pentru parcare cu plată în București

 

 

Citeste si: Când trebuie date jos cauciucurile de iarnă. Ce spune legea

 

Aplicații parcare cu plată în București

Descărcați gratuit aplicația „Parking București” sau „AmParcat” din AppStore sau din Google Play și creați-vă un cont personal.

Prin „Parking Bucuresti” App puteți achita anticipat, online, tariful de parcare folosindu-vă cardul bancar sau prin SMS la numărul 7458. Pentru plata prin SMS, trebuie să vă uitați pe panoul din zona în care ați parcat, întrucât există un cod specific P0000 fiecărui perimetru. În SMS întâi puneți codul parcării de pe panou, urmat de numărul de înmatriculare și numărul de ore (Exemplu plată SMS pentru 1 oră: P1920 B21AZG 1).

Rămâne, însă, valabilă și alternativa de plată cu cash în toate parcajele gestionate de Compania Municipală Parking București S.A.

Aplicația Parking Bucuresti vă sprijină și în găsirea în cel mai scurt timp a parcajelor din apropierea destinației alese și a locurilor libere aferente acestora. Softul vă configurează ruta optimă spre parcarea dorită.Pentru a utiliza aplicația „Parking București”

Citeste si: Cele mai bune SUV-uri pentru în 2021. Toate sunt capabile de off-road, dar și de drumurile cu familia

Taxa anuală pentru locurile de parcare din București ar putea ajunge la 600 de lei

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a declarat că atât el, cât şi  primarul general al Capitalei  susţin o creştere a taxei anuale pentru locurile de parcare din București, astfel încât prețul ar putea ajunge la 300 sau chiar la 600 de lei, potrivit  Agerpres.

„Unii dintre voi au fost supăraţi pe mine pentru că le-am spus că taxa pe parcare trebuie să crească. Susţin în continuare acest lucru: taxa pe parcare trebuie să crească. Avem niveluri ale taxei de parcare de 58,4 lei sau de 79 de lei, dacă stăm un pic mai central. Aceste sume sunt pe an. Sunt nişte sume foarte mici, pentru un bun care este al tuturor, până la urmă.

Spaţiul public este un bun al tuturor, iar în condiţiile în care avem atât de multe maşini, să avem acest privilegiu, de a avea un loc de parcare aproape gratis, nu cred că se mai justifică şi este cazul să creştem puţin taxa de parcare. Avem o discuţie în acest cu toţi primarii de sectoare din Bucureşti şi cu primarul general. Vom pune în dezbatere şi nivelul chiriei anuale a parcării pe cele trei zone, iar ce discutasem cu toţii şi părea să fie o soluţie agreată de toţi primarii este să ajungem cu nivelul parcării undeva între 300-600 de lei pe an”, spunea Radu Mihaiu, într-o discuţie video, pe Facebook, cu locuitorii Sectorului 2.

Citeste si: Când trebuie date jos cauciucurile de iarnă. Ce spune legea

„Sunt unii oameni care spun că şi acest cost este prea scăzut. Desigur, există alţi oameni care spun că este prea mult. O să avem o dezbatere apropo de aceste tarife. De asemenea o să avem o discuţie despre zonare. Adică, să nu considerăm că pentru un loc de parcare de la periferia Bucureştiului ar trebui să se plătească aceeaşi chirie ca pentru un loc de parcare în centrul Bucureştiului. Şi nu este vorba doar despre periferie şi centru, ci şi despre zone care sunt mai dezvoltate, cu o infrastructură mai bună şi aşa mai departe.

Există intenţie de a face acest proiect de zonare şi referitor la proprietăţile imobiliare. Să fie crescute sau actualizate zonele pentru care se plăteşte acest impozit pe proprietate, care diferă de la locaţie la locaţie. Ele nu au mai fost actualizate din 2003-2004 şi credem că este un moment bun să le actualizăm. Acestea sunt discuţii generice, este ce avem în minte să facem şi vom lua nişte decizii în viitor”, a precizat Radu Mihaiu, potrivit Digi24.

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu șoferița care a ucis două fete pe un trotuar! Decizia i-a revoltat pe mulți