Miniștrii de externe ai G7 se vor reuni la București, săptămâna viitoare.
Reuniunea G7 va avea loc la București, săptămâna viitoare
Miniștrii de externe din Grupul celor Șapte vor discuta săptămâna viitoare, în cadrul unei reuniuni la București, modalități de a susține în continuare Ucraina în asigurarea aprovizionării sale cu energie, a anunțat ministrul german de externe Annalena Baerbock, pe contul personal de twitter.com .
Acesta a mai adăugat că: „Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile sunt o crimă intolerabilă, inumană. (Președintele rus Vladimir) Putin poate arunca populația Ucrainei în frig şi întuneric cu rachetele lui. El nu va distruge niciodată dorința lor de libertate şi sprijinul nostru”.
Citește și: Diplomații G7 spun Rusiei să pună capăt imediat războiului din Ucraina
Wir werden nächste Woche als G7-Präsidentschaft in Bukarest zu einem Treffen auch mit weiteren Partnern auf Außenmininster*innen-Ebene einladen, um weitere Unterstützung für die Energieversorgung der Ukraine auf den Weg zu bringen.
2/2 — Außenministerin Annalena Baerbock (@ABaerbock) November 24, 2022
O reuniune a miniștrilor de externe din NATO urmează de asemenea să aibă loc tot la București marți şi miercuri.
O reuniune a miniștrilor de externe din G7 care a avut loc în Germania la începutul acestei luni, la inițiativa ministrului Baerbock, iar discuțiile s-au concentrat asupra modului de a sprijini Ucraina în iarnă în fața atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice a țării.
Mai multe orașe ucrainene au fost cufundate în întuneric săptămâna aceasta după atacuri cu rachete rusești, ceea ce a cauzat una dintre cele mai grave pene de curent la nivel național.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ce reprezintă Grupul celor Șapte(G7)
Grupul celor Șapte este un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar precum: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda de Nord și Statele Unite ale Americii.
Împreună, acestea, deși cuprind aproximativ 14% din populația lumii, însumează 60% din produsul intern brut la nivel global.
Acest grup a fost format în anul 1975 de cele șase țări în afară de Canada, ea fiind primită în anul următor. Reprezentanții țărilor G7 se întâlnesc anual pentru a discuta problemele economice și monetare internaționale, iar președintele G7 se rotește anual între statele membre.
G7-ul propriu-zis cu toate cele șapte țări reprezentate a avut loc în Puerto Rico, iar SUA a fost gazda.
Reprezentanții Comisie Europene participă la această reuniune în anul 1981.În anul 1998, Rusia a fost pe deplin admisă făcându-l G8, deși Rusia participase la reuniunile de la 1990. Între timp mai multe țări s-au alăturat și a devenit cunoscută sub numele de G20, reflectând țările participante la întâlnirile anuale.
Țările G7 se întâlnesc anual pentru a discuta problemele mondiale, cum ar fi criza financiară, sistemele monetare și alte probleme majore ale lumii, cum ar fi lipsa de petrol.
De la începuturile sale a fost vocal cu privire la împiedicarea economiei globale de a intra într-o recesiune. Primele șapte țări G7 reprezintă aproximativ 50% din economia mondială. Scopul principal al grupului este de a îmbunătăți economiile țărilor membre și ale întregii lumi. Miniștrii de finanțe din țările membre se întâlnesc întotdeauna în fiecare an sau mai frecvent într-un an pentru a discuta despre economiile și economiile mondiale ale statelor membre.
De-a lungul anilor, țările G7 au fost criticate pentru că nu au inclus pe piețele emergente un punct de vedere considerat a nu reprezenta suficient din economia globală.