Care va fi valoarea celei mai mici pensii, începând cu data de 1 ianuarie 2023. Punctul de pensie va crește cu 12,5%

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 13 sep 2023, 04:45

Care va fi valoarea celei mai mici pensii, începând cu data de 1 ianuarie 2023. Punctul de pensia va crește cu 12,5%

Sursa: pexels

După discuții îndelungate, Guvernul României a decis ca puntul de pensie să fie mai mare cu 12,5%, în contextul în care inflația din România i-a afectat cel mai mult pe pensionari.

În luna noiembrie, Guvernul României a decis că pensiile românilor vor fi mai mari, începând cu anul 2023, cu 12,5%. Acest lucru înseamnă că și taloanele de pensie vor fi majorate.

Care va fi valoarea celei mai mici pensii, începând cu data de 1 ianuarie 2023

„Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023”, a anunțat premierul României, în urmă cu mai multe săptămâni.

Odată cu creșterea puntului de pensie, se va înregistra o schimbare și în cea ce privește taloanele de pensie. Acestea urmează să cuprindă anumite informații, printre care se numără: valoarea pensiei majorate, dar și cuantumul ajutorului social care ve fi oferit pensionarilor, conform cnpp.ro.

În momentul de față, punctul de pensie este de 1.586 de lei, ceea ce înseamnă că, după creștere cu 12,5%, acesta a ajunge la 1.787

de lei. În anul 2022, pensia minimă este de 1.000 de lei, dar va ajunge la 1.125 de lei, începând cu anul 2023.

Citește și: Cele mai importante evenimente din România, care au avut loc în 2022. România nu a intrat în Spațiul Schengen

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Mai multe pesoane vor primi, în anul 2023, voucherele sociale de 250 de lei

Pragul de venit în ceea ce privește acordarea voucherelor sociale crește, iar acestea  vor continua să fie acordate  persoanelor care au venituri mici și care fac parte din categoriile vulnerabile.

Guvernul României a decis să prelungească perioada de acordare a voucherelor sociale, iar acestea vor fi distribuite persoanelor care au nevoie de ele și în anul 2023, prin intermediul unui proiect de ordonanță de urgență.

În ceea ce privește pensionarii, pragul de venit până la care banii se vor acorda va crește, iar actul normativ urmează să fie discutat în cadrul unei ședințe de Guvern.

„Prin prezentul act normativ, se propune prelungirea măsurii până la data de 31.12.2023, pentru acordarea a încă șase tranșe de sprijin material în valoare nominală de 250 lei, odată la două luni”,  este menționat în proiect.

Citește și: Românii din aceste localități ar putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme. Ce anunț au făcut autoritățile

Voucherele sociale vor ajunge la pensionarii ale căror venituri vor fi mai mici de 1.700 de lei. În anul 2020, acestea au fost acordate pensionarilor cu venituri mai mici de 1.500 de lei.

„Pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale,

ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023”, mai precizează proiectul.