În luna noiembrie, Guvernul României a decis că pensiile românilor vor fi mai mari, începând cu anul 2023, cu 12,5%. Acest lucru înseamnă că și taloanele de pensie vor fi majorate.
Care va fi valoarea celei mai mici pensii, începând cu data de 1 ianuarie 2023
„Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023”, a anunțat premierul României, în urmă cu mai multe săptămâni.
Odată cu creșterea puntului de pensie, se va înregistra o schimbare și în cea ce privește taloanele de pensie. Acestea urmează să cuprindă anumite informații, printre care se numără: valoarea pensiei majorate, dar și cuantumul ajutorului social care ve fi oferit pensionarilor, conform cnpp.ro.
În momentul de față, punctul de pensie este de 1.586 de lei, ceea ce înseamnă că, după creștere cu 12,5%, acesta a ajunge la 1.787
Mai multe pesoane vor primi, în anul 2023, voucherele sociale de 250 de lei
Pragul de venit în ceea ce privește acordarea voucherelor sociale crește, iar acestea vor continua să fie acordate persoanelor care au venituri mici și care fac parte din categoriile vulnerabile.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Guvernul României a decis să prelungească perioada de acordare a voucherelor sociale, iar acestea vor fi distribuite persoanelor care au nevoie de ele și în anul 2023, prin intermediul unui proiect de ordonanță de urgență.
În ceea ce privește pensionarii, pragul de venit până la care banii se vor acorda va crește, iar actul normativ urmează să fie discutat în cadrul unei ședințe de Guvern.
„Prin prezentul act normativ, se propune prelungirea măsurii până la data de 31.12.2023, pentru acordarea a încă șase tranșe de sprijin material în valoare nominală de 250 lei, odată la două luni”, este menționat în proiect.
Citește și: Românii din aceste localități ar putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme. Ce anunț au făcut autoritățile
Voucherele sociale vor ajunge la pensionarii ale căror venituri vor fi mai mici de 1.700 de lei. În anul 2020, acestea au fost acordate pensionarilor cu venituri mai mici de 1.500 de lei.
„Pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023”, mai precizează proiectul.