Carmen Iohannis, decizie neașteptată în prag de pensionare! Ce va face Prima Doamnă cu postul de profesor

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 21 iun 2024, 14:22
Carmen Iohannis își continuă cariera în învățământ
Sursa: Facebook Carmen Iohannis

Carmen Iohannis va continua să predea și în anul școlar viitor, deși ar putea să se retragă din activitate, întrucât are vârsta legală de pensionare.

Carmen Iohannis a decis să-și prelungească angajamentul cu Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, în timp ce Klaus Iohannis își caută o funcție la nivel internațional.

Ce decizie a luat Carmen Iohannis în prag de pensionare 

Soția lui Klaus Iohannis, care a împlinit 64 de ani, ar fi putut să se pensioneze la sfârșitul acestui an școlar, dar a ales să rămână la catedră.

Informația a fost confirmată de reprezentanții Inspectoratului Școlar din Sibiu, care au precizat că ea nu și-a depus dosarul de pensionare. Conform legii, deoarece împlinește 65 de ani după 1 septembrie 2024, Carmen Iohannis are dreptul să-și continue activitatea didactică.

„Având în vedere că doamna Iohannis nu împlinește vârsta de 65 ani până la data de 01 spetembrie 2024, acesta și-a exprimat opținuea de a ramâne în activitate ca titular până la împlinirea vârstei de 65 de ani, în perioada prevăzută de calendarul mobilității personalului didactic”,

au transmis cei de la ISJ Sibiu, citați de România TV.

Citește și: Klaus Iohannis pleacă în Dubai de Ziua Naționala a României, pentru un discurs de doar 3 minute

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Ce salariu are Carmen Iohannis

Carmen Iohannis predă limba engleză la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu și, deși Klaus Iohannis a devenit președinte, ea a rămas în orașul natal, dedicându-se în continuare elevilor săi.

Cu o carieră de peste 30 de ani, Prima Doamnă a ales să rămână la catedră și să continue să-și îndrume elevii, inclusiv ca dirigintă la clasa a X-a, cel mai probabil până la finalizarea ciclului educațional al acestei clase.

„Cadrele didactice titulare, femei, care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (3) lit. a), precum şi cadrele didactice, femei, care au avut calitatea de personal didactic de predare titular, reîncadrate în funcţia de personal didactic de predare în anul şcolar 2023-2024 sub condiția suspendării pensiei pe durata reîncadrării, care nu împlinesc 65 de ani până la data de

1 septembrie 2024, pot opta, în scris, fie pentru menţinerea în activitate ca titular până la împlinirea vârstei de 65 de ani, conform prevederilor art. 229 alin. (2) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, fie pentru pensionarea începând cu data de 1 septembrie 2024”, prevede Metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul şcolar 2024-2025.

Citește și: Carmen Iohannis dansează pe ritmuri africane, la un liceu de fete din Kenya. Președintele Klaus Iohannis, invitat la dans

Anul trecut, Carmen Iohannis nu a participat la greva colegilor săi pentru venituri mai mari și a continuat să predea la clasă, alături de alți 18 profesori. Activitatea sa în sistemul de educație îi aduce un salariu lunar de 7.226 de lei, plus un bonus de 10% pentru activitățile de dirigenție, care a ridicat totalul veniturilor sale la puțin peste 8.000

de lei. Această sumă îi va asigura, de asemenea, o pensie considerabilă, conform oficialilor Casei Naționale de Pensii.