Cărțile de identitate cu cip vor deveni obligatorii de la această dată. Cum vei putea folosi cărțile electronice de identitate

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 23 ian 2024, 12:37

Începând din anul viitor, cartea electronică de identitate va fi implementată la nivel național. Ce presupune acest lucru?

Începând cu 1 ianuarie 2024, nu se vor mai emite cărți de identitate fără cip, iar sistemul de carte electronică de identitate va fi extins la nivel național.

De la 1 ianuarie 2024 nu se mai emit cărţi de identitate fără cip

Începând cu anul 2024, cartea electronică de identitate va fi implementată la nivel național și va servi atât ca mijloc de legitimare, cât și ca document de călătorie alături de pașaport, în țările care le recunosc pe acestea în acest scop.

Pentru cei care dețin cărți de identitate simple, care nu au cip, trebuie să știe că acestea vor fi valabile doar la nivel național și vor putea continua să fie utilizate ca documente de călătorie până la expirarea lor.

Citește și: Cine sunt românii care vor beneficia de un nou ajutor financiar în anul 2024. Anunțul a fost făcut de Ministerul Muncii

Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cărțile simple de identitate, emise până la finalul anului curent sau după 31 decembrie 2023, vor putea fi utilizate ca documente de călătorie în statele Uniunii Europene sau în statele care le recunosc acest statut, în conformitate cu legislația în vigoare, atâta timp cât aceste cărți sunt încă valabile.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Proiectul de Ordonanță de Urgență propus de Ministerul Afacerilor Interne elimină restricția referitoare la termenul de emitere a cărților de identitate care permit titularilor să călătorească în străinătate cu aceste documente. În prezent, călătoria peste hotare este permisă doar în baza cărților de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023.

Cum vor arăta cărțile de identitate ale românilor dacă proiectul va fi pus în aplicare

Prin punerea în aplicare a proiectului, OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români va fi modificată pentru a preciza că aceste cărți de identitate, aflate în termen de valabilitate, vor servi ca document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene și în statele terțe care le recunosc ca atare, conform condițiilor stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului.

Citește și: Cine poate beneficia de vouchere pentru cumpărăturile de Crăciun. Vezi care sunt criteriile pentru a intra în posesia lor

Cărțile electronice de identitate, în perioada de valabilitate, vor funcționa ca documente de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene și în statele terțe care le recunosc acest statut, conform condițiilor stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului, conform prevederilor aceleiași ordonanțe.

Potrivit ordonanței, cărțile de identitate emise până la 31 decembrie 2023, care sunt în termen de valabilitate, vor continua să funcționeze ca documente de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene și în statele terțe care le recunosc această calitate, alături de pașaport și cartea electronică de identitate.

În paralel, cărțile de identitate simple (fără cip), care reprezintă o opțiune alternativă la cele electronice, vor fi valabile doar pentru scopuri de legitimare în interiorul țării și nu vor putea fi folosite pentru călătorii internaționale. Pentru a intra în vigoare, proiectul de Ordonanță de Urgență trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.