Cărțile de identitate electronice ajung la din ce în ce mai mulți români. Cine sunt următorii beneficiari care vor intra în posesia lor

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 03 nov 2022, 23:01

Cărțile de identitate electronice ajung la din ce în ce mai mulți români. Cine sunt următorii beneficiari care vor intra în posesia lor

Sursa: libertatea.ro

Cărțile de identitate electronice ajung din Cluj și în alte orașe ale României, iar acest lucru se va întâmpla în scurt timp. Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a oferit mai multe detalii.

Cărțile de identitate electronice ajung și la alți cetățeni, nu doar la cei din Cluj, acolo unde au fost implementate pentru prima dată.

Cărțile de identitate electronice ajung în București

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a anunțat astăzi, 3 octombrie, că, din vara anului 2023, cărțile de identitate electronice vor începe să fie distribuite și locuitorilor din București, urmând ca, treptat, să se extindă și în celelalte orașe ale țării.

„Cartea de identitate electronică, ca şi semnătura digitală calificată, va permite cetățeanului autentificarea în sistemul informatic, în sistemele informatice ale Ministerului de Interne şi în sistemele informatice ale instituțiilor publice sau private.

Acest instrument modern de validare a identităţii va facilita accesul cetăţeanului la multiple servicii electronice, fie că vorbim de servicii bancare, sociale, financiare, cu efecte majore în simplificarea relaţiei cu autoritățile publice, creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice”, a spus Lucian Bode.

Citeste si: Cu cât ar putea fi mărite alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2023! Vestea momentului pentru români

Mai mult decât atât, conform acestuia, au fost implementate, în municipiul Cluj-Napoca, prin intermediul unui proiect pilot, peste 5.200 de cărți de identitate electronice, iar, în a doua pate a anului 2023, noile buletine vor ajunge și la românii din alte orașe.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

200 de milioane au fost alocate pentru finanțarea acestui proiect, iar ministerul vrea ca, până la finalul anului 2026, între 5 și 8 milioane de români să dețină un astfel de buletin.

Cărțile de identitate electronică vin în beneficiul românilor

„Practic, acest proiect are ca scop simplificarea accesului cetățenilor şi mediului privat la serviciile furnizate de către Ministerul de Interne în vederea facilitării interacțiunii online a beneficiarilor cu prestatorii de servicii publice. Implementarea lui a început în 2019, ne propunem să o finalizăm anul viitor, iar finanţarea va fi de aproximativ 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile”, a mai spus ministrul.

„Este evident că transformarea digitală nu poate fi limitată la simpla eliberare a unui card de identitate, ci este imperativă crearea unui întreg ecosistem care să stimuleze adoptarea şi utilizarea cărţii electronice de identitate prin dezvoltarea serviciilor publice electronice şi a infrastructurii IT&C capabilă să livreze şi să susţină servicii în regim de înaltă disponibilitate, accesibilitate şi securitate”, a spus Lucian Bode pentru un post de televiziune.

Citeste si: Klaus Iohannis a promulgat legea care aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului

Autoritățile au decis să implementeze această măsură, deoarece, conform acestora, buletinele din România sunt cel mai ușor de falsificat.

„Nu este vorba de cip, ci e vorba de amprentă. Nu se introduce nimic în corpul uman. Doar pe bază de amprentă poți să ai toate datele tale, inclusiv cardul de sănătate și alte date de la nivel local, pentru a putea plăti impozite, cu acest instrument. Cetățenii pot opta pentru cartea tradițională de identitate. Cartea de identitate electronică se va emite din 2031”, a spus și Emil Bloc, primarul din Cluj-Napoca, în urmă cu ceva timp.

 

Taguri:

Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.