Cartofi prăjiți. Cum să prepari cei mai gustoși cartofi

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 29 nov 2020, 22:40
Cartofi prăjiți. Cum să prepari cei mai gustoși cartofi

Cartofi prăjiți. Cartofii sunt adoraţi de toată lumea, în special de copii și adolescenți. Iată trucul care vă ajută să preparați cei mai gustoși cartofi.

 

Cartofi  prăjiți. Cum să prepari cei mai gustoși cartofi

Cartofi prăjiți. Trucul despre care vorbim constă în fierberea cartofilor înainte de prăjire. Se cunoaște faptul că apa și uleiul au densități diferite, așadar nu se amestecă niciodată. Atunci când cartofiisunt gătiți mai întâi în apă îi determină se vor prăji fără să absoarbă ulei.

Ce trebuie să faci pentru a găti cei mai buni cartofi prăjiți

Fierbeți apă într-un vas, în timp ce curățați cartofii. Aceștia se spală și se taie în forma dorită. Cartofii se lasă într-un recipient cu apă timp de 5 minute pentru a elimina amidonul.

După ce timpul a trecut, se scot cartofii din recipient și se clotesc bine. Apoi cartofii se pun în oala cu apă clocotită, se adaugă o linguriță de sare și se lasă la fiert timp de 12-15 minute, în funcție de tipul de cartof.

Când stratul exterior al cartofului începe să se rupă, se dau de pe foc și se lasă să se scurgă. În momentul în care s-au răcit, cartofii se pun pe o tavă, în frigider, timp de 30 de minute pentru a absorbi toată umiditatea.

Pentru prăjirea cartofilor, este recomandat să folosiți uleiul de măsline extra virgin care poate rezista mai bine la temperaturi ridicate, nu este indicat să folosiți prea mult.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Prăjitul durează mult mai puțin acum, aceștia sunt gată în câteva minute. După ce sunt scoși din ulei, cartofii se lasă pe o hârtie absorbantă, stropiți cu puțină sare.

Cartof- istoric

Cartoful (Solanum tuberosum) este o plantă erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete și tulpini subterane terminate cu tuberculi de formă rotundă, ovală sau alungită. Planta este cultivată pentru acești tuberculi care sunt comestibili, bogați în amidon, motiv pentru care sunt folosiți în alimentație, dar și ca furaj.

Cartofii sunt originari din America de Sud, din regiunea Munților Anzi.

În perioada precolumbiană, în zonele aflate azi în Chile, Peru, Ecuador și Columbia, se cultivau circa 200 de specii de cartof. După orez, grâu și porumb, cartofii reprezintă a patra sursă de energie alimentară.

Cartofii sunt cultivați în peste 120 de țări și sunt consumați zilnic de peste un miliard de oameni. În anul 2007, recolta totală de cartofi a fost de 300 de milioane de tone.

Istorie

Articole principale: Istoria cartofului în Europa și Istoria cartofului în imperiul incaș.
Cartoful a fost descoperit în Peru, de către spanioli, cam pe la 1530 și introdus, puțin după aceea, în Spania și în Italia.

Citeste si: Ciorba potroace. Rețeta tradițională care te scapă de mahmureală

Citeste si: Shaorma facuta in casa: cum o faci ca sa iasa mai buna si mai sanatoasa decat la shaormerie

Citeste si: Scovergi: reteta mai putin stiuta pentru un desert romanesc

Portretul lui Parmentier

Originar din Chiloè, arhipelag al Pacificului, la sud de Chile, Patata incașilor a fost importată în Spania și în țările din sudul Europei către 1540. Patruzeci de ani mai târziu, amiralul englez Raleigh o introduce în Insulele Britanice și în Țările de Jos. În vremea aceea, cartoful trecea drept toxic pentru om, riscând să-i dea lepra, și nu servea decât la hrănirea vitelor.

Un farmacist al armatelor franceze, prizonier în Germania, îl descoperă la fiecare masă în gamela lui. Întors în Franța, în 1763 „spițerul Armatelor”, Antoine-Augustin Parmentier, se încumetă să facă tot posibilul ca leguma să fie adoptată în Franța, încercând să găsească un leac al foametei. Însă, o violentă opoziție se declanșează și, în anumite provincii, se interzice cultivarea „plantei dăunătoare”. Parmentier a izbutit, totuși, să-i convingă pe Franklin, pe Lavoisier și pe rege, care își împodobește butoniera cu flori de cartofi, potrivit wikipedia.org.