Cartofii prăjiți ar putea fi legați de depresie? Ce spune un studiu

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 29 ian 2024, 01:40

Cartofii prăjiți - sunt unsuroși, plini de amidon și o mâncare de confort pentru mulți. Dar a ajunge la alimentele prăjite poate avea un impact negativ!

Sursa: PixaBay

Cartofii prăjiți - sunt unsuroși, plini de amidon și o mâncare de confort pentru mulți. Dar a ajunge la alimentele prăjite poate avea un impact negativ!

Cartofii prăjiți- sunt unsuroși, plini de amidon și o mâncare de confort pentru mulți. Dar a ajunge la alimentele prăjite poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale. O echipă de cercetători din Hangzhou, China, a descoperit că un consum frecvent de alimente prăjite, în special cartofi prăjiți, a fost asociat cu un risc cu 12% mai mare de anxietate și cu 7% mai mare de depresie decât în cazul persoanelor care nu consumau alimente prăjite.


Legătura a fost mai pronunțată în rândul bărbaților tineri și al consumatorilor mai tineri. Alimentele prăjite sunt factori de risc cunoscuți pentru obezitate, hipertensiune arterială și alte efecte asupra sănătății. Aceste rezultate "deschid o cale în ceea ce privește semnificația reducerii consumului de alimente prăjite pentru sănătatea mintală", potrivit articolului publicat luni în revista PNAS. Cu toate acestea, experții care studiază nutriția au declarat că rezultatele sunt preliminare și că nu este neapărat clar dacă alimentele prăjite au condus la probleme de sănătate mintală sau dacă persoanele care se confruntă cu simptome de depresie sau anxietate s-au orientat către alimentele
prăjite.

Studiu avansat

Studiul a evaluat 140.728 de persoane pe parcursul a 11,3 ani. După excluderea participanților diagnosticați cu depresie în primii doi ani, un total de 8.294 de cazuri de anxietate și 12.735 de cazuri de depresie au fost descoperite la cei care au consumat alimente prăjite, în timp ce s-a constatat că în mod specific cartofii prăjiți au avut o creștere de 2% a riscului de depresie față de carnea albă prăjită.


De asemenea, studiul constatase că participanții care consumau mai mult de o porție de alimente prăjite în mod regulat aveau mai multe șanse să fie bărbați mai tineri.
"Componenta umană a acestui studiu poate indica exact ceea ce pretinde: că un consum mai mare de alimente prăjite crește riscul de anxietate/depresie", a declarat prin e-mail Dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață, care nu a fost implicat în studiu.

"Cu toate acestea, calea cauzală ar putea la fel de ușor să meargă în sens invers: persoanele cu anxietate/depresie se îndreaptă spre "mâncarea de confort" cu o frecvență din ce în ce mai mare pentru o aparentă ușurare", a adăugat Katz, fondatorul organizației non-profit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei stilului de viață bazate pe dovezi.
Cei cu simptome subiacente de anxietate și depresie ar putea apela la alimente de confort ca modalitate de automedicație, a spus el.
Alimentele nesănătoase și nutriția deficitară pot scădea starea de spirit și pot progresa o afecțiune mentală, după cum s-a constatat într-un studiu anterior citat în cadrul acestui nou studiu.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta


Anxietatea și depresia sunt în creștere

Yu Zhang, cercetător la Universitatea Zhejiang, unul dintre autorii studiului, a declarat pentru CNN într-un e-mail că "nu este nevoie să ne panicăm în legătură cu efectele adverse ale alimentelor prăjite".

Dar menținerea unui stil de viață sănătos și reducerea consumului de alimente prăjite poate fi utilă pentru sănătatea mintală, pe lângă sănătatea generală.
Cercetătorii au subliniat o creștere recentă a depresiei și a anxietății la nivel mondial, în 2020 înregistrându-se o creștere de 27,6% și, respectiv, 25,6%. Organizația Mondială a Sănătății estimează, de asemenea, că mai mult de 5% dintre adulți suferă de depresie, la nivel global, după cum se menționează în lucrare.
Analizând efectele consumului de alimente prăjite la oameni și ale expunerii la acrilamidă la peștii zebră, cercetătorii le-au comparat pe cele două pentru a sugera că un consum frecvent al substanței chimice care se găsește în mod obișnuit în alimentele prăjite ar putea avea un efect negativ asupra sănătății mintale. S-a demonstrat, de asemenea, că lipsa de varietate în alimentație scade starea de bine, potrivit lui Katz.
"Dacă este nevoie de o concluzie, aceasta este pur și simplu faptul că calitatea generală a dietei și selecția de alimente sănătoase contează profund pentru fiecare aspect al sănătății- mental și fizic deopotrivă", a declarat Katz.
Willett a spus că există, de asemenea, posibilitatea unei cauzalități inverse- că oamenii își pot schimba dieta pentru că au depresie sau anxietate. "Aceste schimbări de dispoziție sunt, în general, mai dificil de studiat, deoarece pot apărea și dispărea, spre deosebire de diagnosticul unui cancer major sau al unui atac de cord, studiul din această analiză nu a fost conceput pentru a aborda aceste provocări", a spus el.

Citește și: Top 5 Strategii pentru prevenirea și gestionarea atacurilor de migrenă

Citește și: Alergiile puternice la polen? Acesta ar putea fi motivul!

Citește și: 5 sfaturi care te vor ajuta să treci mai ușor peste momentele de anxietate

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.