Cartofii prăjiți se scumpesc. Vom plăti aproape dublu pentru a ne face poftele

Author: Diana Tilă

Cartofii prăjiți se scumpesc. Vom plăti aproape dublu pentru a ne face poftele

Sursa: istockphoto.com

Cartofii prăjiți ar putea costa mai mult. Iată câți bani vor scoate românii din buzunar.

Producția de cartofi din acest an va fi mai redusă cu 40% din cauza secetei, astfel cartofii vor costa mai mult în România. Specialiștii din domeniu au anunțat că producția românească este în cădere liberă și vom plăti aproape dublu pentru a ne face poftele.

Citeste si: Pericol de îmbolnăvire! Sute de restaurante, baruri și fast-food-uri, închise de pe litoralul românesc

Cartofii prăjiți se scumpesc. Vom plăti aproape dublu pentru a ne face poftele

Specialiștilor din domeniu susțin că urmează să se scumpească cartofii prăjiți, principalul motiv fiind seceta din această vară și creșterea facturilor la energie.

În plus, România nu poate produce suficienți cartofi ce pot fi congelați și ambalați, astfel se apelează la importuri.

Din păcate, cartofii proaspeți vor fi și ei vizați de o creștere a prețului, pentru că „ producția românească este în cădere liberă”, atingând un record negativ al ultimilor 30 de ani.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„În afară de faptul că importăm 100% din cantitate de cartofi pai consumată în România, vom asista la scumpiri și la cartoful de consum în stare proaspătă, pentru că producția românească de cartof este în cădere liberă, ne confruntăm și cu un sezon extrem.

Nu-mi aduc aminte personal în ultimii 30 de ani să avem o producție mai mică.

Noi estimăm că producția mai mică cu 40% (n.r. la nivelul întregii țări)”, a explicat Romulus Oprea, președinte Federația Națională Cartoful, potrivit Antena 3.

Citeste si: Alertă alimentară- Un produs retras de urgență de la vânzare

Romulus Oprea a precizat și care este diferența dintre prețul de pe rafturile magazinelor și cel al fermierului. Așadar, prețul „la poarta fermei” este de 1,5 sau 1,8 lei, cu tendință de a se apropia de doi lei, adică o valoare aproape dublă în comparație cu cea de anul trecut.

„Alt preț aveți dumneavoastră pe rafturile magazinelor și întotdeauna există un intermediar, care dublează sau chiar triplează prețul fermierilor.

La această oră cu prețuri cuprinse între 1,50 lei și un 1,80 cu tendință de creștere probabil spre doi lei. Ăsta este prețul de la poarta fermei astăzi ceea ce este mai scump față de anul trecut cu aproape dublu”, a adăugat Romulus Oprea, pentru sursa citată.