Casa de Pensii a publicat situația la zi a pensionarilor din România. Peste 1 milion de pensionari primesc indemnizație socială

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 30 oct 2023, 01:10

Unul din patru pensionari trăiește lunar din indemnizația minimă primită de la stat.

Sursa: https://www.pexels.com/

Potrivit CNPP, peste 1 milion de pensionari beneficiază de indemnizație socială.

Casa Națională de Pensii Publice a anunțat că sunt peste 1 milion de pensionari care beneficiază de indemnizație socială.

Peste 1 milion de pensionari primesc indemnizație socială

Conform datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice, unul din patru pensionari trăiește lunar din indemnizația minimă primită de la stat. Mai exact, pentru ianuarie 2023, peste un milion de pensionari, majoritatea proveniți din municipiul București, județul Suceava și județul Dolj, primesc indemnizație socială pentru că drepturile bănești care le revin se situează sub pensia minimă de 1.125 de lei. 

Potrivit aceleiași surse, din cei 4.601.852 de pensionari aflați în ianuarie 2023 în evidența statului român, numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială a fost de 1.145.867 de pensionari, adică cu 616 de persoane mai mult decât erau în decembrie 2021. Dintre aceștia, 1.029.805 erau pensionari din sistemul public de pensii, iar 116.062 erau pensionari proveniți din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

Citește și: Utilizarea ajutorului pentru energie: Plățile se vor putea face și electronic

Valoarea medie a indemnizației suportate de la bugetul de stat a fost de 423 de lei pentru pensionarii din sistemul public de pensii. Majoritatea beneficiarilor provin din municipiul București (48.384 de persoane), judeţul Suceava (41.815 de persoane) şi județul Dolj (37.597 de persoane). Cele mai mari valori au fost înregistrate în județele Bistrița-Năsăud (489 de lei), Maramureș (487 de lei), Cluj (469 de lei) şi Vrancea (469).

Pensionarii care provin din fostul sistem de pensii al agricultorilor, indemnizația socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 303 de lei. Majoritatea beneficiarilor provin din județul Iași (7.973 de persoane), județul Botoșani (7.567 de oameni) şi județul Dolj (7.517 de pensionari). Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţul Ilfov (434 de lei), județul Gorj (393 de lei) şi în Sectorul 1 din București (379 de lei).

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Casa Națională de Pensii Publice a anunțat că sunt peste 1 milion de pensionari care beneficiază de indemnizație socială.
[Sursa: https://www.pexels.com/]

În 2023 pensiile nu vor scădea

Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a declarat că  pensiile nu vor scădea, iar inechitățile din sistem vor fi rezolvate în 2023.

Astfel că, social democratul a declarat că: „Da, am spus și o să spun și acum, nu înțeleg de ce legea 127 a fost pusă între paranteze, pentru că nu numai noi PSD, dar mulți specialiști, în special din casele teritoriale de pensii, dar și cei care au fost pe la dumneavoastră prin platou au spus că este o lege bună. Suntem în această situație din momentul în care PSD a intrat la guvernare în noiembrie 2021, chiar în programul de guvernare, a spus că analiza a plecat de la această decizie.

Citește și: Ce se întâmplă cu oamenii care nu sunt acasă când se împart cardurile de energie. Emiterea lor va începe peste câteva zile

Ce pot să spun sigur este că atunci când o să avem analiza terminată, făcută și pe final cu Banca Mondială și cu Comisia Europeană, sunt sigur ce vreau să spun pentru că am auzit tot felul de ipoteze lansate de oameni care n-au nicio legătură cu sistemul de pensii. Sub nicio formă pensiile nu vor scădea, din contră, vom începe cu rezolvarea inechităților din sistem care bineînțeles că va avea nevoie de un impact bugetar consistent și vom vedea în ce perioadă își poate permite România să suporte acest impact, însă principala este rezolvarea inechităților din sistem”.

Sursă: capital.ro