Persoanele fizice se pot înscrie în noua sesiune a Programului Casa Verde Fotovoltaice începând cu data de 19 mai. Care sunt sumele alocate pentru acest an și ce pași trebuie să urmați pentru înscriere?
Ce sume sunt alocate pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice?
Administrația Fondului pentru Mediu a lansat programul „Casa verde”, prin care pot fi accesate fonduri pentru montarea panourilor fotovoltaice. În prima etapă se vor înscrie instalatorii, apoi vor depune solicitările şi proprietarii locuințelor.
Persoanele fizice se pot înscrie în noua sesiune începând din data de 19 mai. Cei care doresc să se înscrie în Programul ”Casa Verde Fotovoltaice” o pot face prin intermediul aplicației informatice dedicate, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat.
Această sesiunea se va desfășura până la data de 26 iunie, până la ora 23:59. Totodată, în perioada 27 iunie, ora 10:00 – 29 iunie, ora 23:59, se vor putea înscrie în program şi unitățile de cult.
Citește și: Care sunt regulile pentru cei care doresc să achiziționeze o locuință prin Programul “Noua Casă”
Programul „Casa Verde” are alocat un buget de 2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de gospodării pot beneficia de finanțare. Statul acordă 20.000 de lei pentru fiecare sistem de panouri fotovoltaice, care reprezintă 90% din preţ. Restul de 10%, adică 2.000
de lei, trebuie finanțat de beneficiar. Banii, 20.000 de lei de persoană, se acordă în ordinea în care s-au făcut înscrierile.Care sunt documentele necesare pentru înscriere la Casa Verde
Înscrierea solicitantului se face prin completarea unor câmpuri predefinite şi încărcarea documentelor necesare:
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
- actul de identitate al solicitantului, valabil la data înscrierii în aplicație;
- certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicație;
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicație;
- extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație;
- copia cărții funciare colective, din care să rezulte maximum două unități individuale trecute pe aceeaşi carte funciară care adunate să fie egale cu un întreg, în cazul imobilelor-construcții, dintre care unele părți sunt comune, iar restul sunt proprietăți individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală.
Citește și: Parohiile vor putea cere bani în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice
Ce putere au panourile și când se pot înscrie proprietarii?
Panourile fotovoltaice finanțate au o putere medie instalată de 3 KW, suficientă pentru o gospodărie cu un consum normal. Dacă se dorește o putere mai mare, fiecare proprietar va suporta diferența.
Proiectul are mai multe etape. Mai exact, din acest moment se pot înscrie instalatorii, care se vor ocupa de montarea sistemelor. Apoi, se vor înscrie proprietarii locuințelor, data încă nu a fost anunțată. Vor exista opt unități teritoriale, care vor beneficia de trei zile de înscriere fiecare. În aplicația web, până pe 12 mai încarcă documentele firmele de instalare. Apoi tot aici vor încărca documentele şi cetățenii care doresc să obțină finanțare.
Sursă: click.ro