Casele de marcat: cum au aparut, cum le alegi si de unde le poti procura

Author: Raluca Vitu
Actualizat: 08 sep 2020, 15:15

Casele de marcat sunt dispozitive electronice obligatorii pentru desfasurarea activitatilor comerciale si de prestari servicii.

Acestea stocheaza informatiile cu privire la vanzarile efectuate de o anumita unitate si sunt potrivite pentru orice tip de activitate. Dincolo de obligativitatea stipulata prin lege, aparatura de fiscalizat este un instrument foarte practic pentru evidenta contabila a afacerii tale. In functie de specificul activitatii pe care o prestezi, poti adauga o serie de produse complementare care sa iti usureze procesarea si inventarierea tranzactiilor efectuate. Omologarea caselor de marcat se face in conformitate cu normele certificate CE (Conformité Européene) pentru standardele de calitate.

Casele de marcat, inventia secolului 19

Desi utilizeaza cele mai inalte tehnologii si par a fi instrumente ale lumii contemporane, casele de marcat au fost inventate la finalul secolului al 19-lea. Leaganul casei de marcat moderne se gaseste in Ohio, Statele Unite ale Americii. In 1879, James Ritty, proprietarul unei cafenele, a cautat o solutie pentru a stopa pierderile afacerii sale. In timpul unei croaziere transatlantice spre Europa, s-a gandit sa inventeze un aparat care sa tina evidenta operatiunilor incasate de angajati. Primul aparat de acest fel a fost brevetat in 1879, iar din acest moment casa de marcat a fost continuu perfectionata. La un moment dat, datorita eficientei sale, a primit supranumele de “Casierul incoruptibil al lui Ritty”. Incepand din 1906, casele de marcat se gasesc in varianta electrica. Pragul de 2 milioane de produse comercializate a fost atins in anul 1922, iar piata caselor de marcat se afla intr-o continua evolutie.

Utilitatea caselor de marcat

Documentul legal care sta la baza utilizarii obligatorii de catre operatorii economici a aparatelor de marcat electronice fiscale este Ordonanta de Urgenta nr. 28 din 25 martie 1999, cu modificarile si completarile ulterioare, aplicata conform normelor metodologice elaborate de Guvernul Romaniei. Din punct de vedere legal, persoanele fizice si juridice care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul sau prestari de servicii direct catre populatie sunt obligate sa utilizeze aparatura de marcat electronica fiscala. Echipamentele de fiscalizat aduc un plus de incredere din partea clientilor afacerii tale datorita transparentei operatiunilor efectuate. Informatiile tiparite pe bonul de marcat sunt o garantie pentru beneficiar cu privire la legalitatea activitatii pe care o desfasori si la corectitudinea ta fata de client si fata de stat. Conectarea casei de marcat la Sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) usureaza controlul asupra unitatilor comerciale sau prestatoare de servicii si scuteste utilizatorul de multe hatisuri birocratice. Astfel, la final de luna, trimestru sau an, nu mai trebuie sa depui o multitudine de documente solicitate de ANAF – operatiune care se traduce prin pierdere de timp si bani – de vreme ce institutia are acces la informatiile stocate de casa de marcat. Dincolo de relatia cu clientii si statul, investitia in aparatura de fiscalizat de calitate este importanta si pentru gestionarea resurselor afacerii tale. Implementarea tehnologiilor oferite de casele de marcat moderne te poate ajuta sa eficientizezi activitatea angajatilor.

Cum alegi o casa de marcat si de unde o poti comanda

Alegerea aparatului potrivit se face in functie de specificul activitatii pe care o desfasori. Comercializarea caselor de marcat este, de asemenea, reglementata prin lege. Ministerul Finantelor este cel care autorizeaza distribuitorii aparatelor de marcat electronice, dupa constatarea indeplinirii criteriilor legale in vigoare. Dupa achizitie, trebuie sa inregistrezi casa de marcat in Registrul de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in municipiul Bucuresti sau alte judete. Depunerea dosarului se face la directia generala a finantelor publice, iar documentatia difera de la un judet la altul. Daca doresti sa achizitionezi pentru afacerea ta o casa de marcat Datecs, compania iti ofera consultanta cu privire la alegerea modelului potrivit afacerii tale si servicii complete in domeniul aparaturii de marcat fiscale.

Dincolo de faptul ca sunt obligatorii prin lege, casele de marcat contribuie la reducerea evaziunii fiscale, cresc increderea consumatorilor in desfasurarea corecta a schimburilor comerciale si a prestarii de servicii si stimuleaza competitivitatea intr-un mediu de afaceri onest. Instalarea unor instrumente fiscale potrivite pentru nevoile afacerii tale te va ajuta sa gestionezi mai bine resursele de care dispui si va eficientiza efortul tau si al echipei cu care lucrezi. De asemenea, incheierea unui contract de service pentru mentenanta in garantie si post-garantie a aparaturii este obligatorie.