Casele traditionale din Maramures, IN VIZORUL dstrainilor pentru a fi restaurate VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 11 nov 2020, 14:35

Sunt cochete, dragute si seamana cu casutele din povestile bunicii.

Cu pereti vopsiti in albastru, usi cu inimoare sculptate si cu stergare la ferestre. Pentru cei care nu le-au vazut pana acum, sunt traditionalele locuinte din lemn de stejar, facute de mesterii din tara Maramuresului. Daca odinioara erau mandria morosenilor, acum sunt scoase la vanzare pe preturi de nimic. Pentru straini, sunt mana cereasca.

E criza, si ca sa aiba ce le pune copiilor in farfurie, la ora mesei, domnul din imagine nici nu s-a uitat in urma cand i-a vandut unui strain lemnul din casa strabunilor.
A devenit o practica in zona, iar cei mai interesati par a fi francezii. Ei sunt cei care cumpara casele pe bucati, dupa care le restaureaza.

Peste aceasta casa nici n-ai zice ca a trecut un secol. Chiar daca are doar doua camere si un hol, fiind mult mai micuta decat cele construite in zilele noastre, strainii se indragostesc de ea pe loc. Doamna Nita sta impreuna cu fiul si cu familia acestuia.
Cum tinerii au inceput sa-si ridice o casa, femeia ar fi in stare sa-si vanda oricand locuinta in care a copilarit, doar ca sa-i poata ajuta cu o bruma de bani.

Daca direct de la proprietar, cumparatorii iau casele la preturi mici, cunoscatorii spun ca astfel de constructii din lemn masiv valoareaza mult mai mult. Unde mai pui si ca odata restaurate, o astfel de constructie se poate revinde cu peste 20 000 de euro.




 

Taguri:

Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.