Cât a ajuns să coste carnea de miel în magazine sau în piaţă, înainte de Paște

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 08 apr 2023, 14:41

Cât costă carnea de miel în magazine

Cât a ajuns să coste carnea de miel înainte de Paștele Ortodox?

Preţ carne miel 2023. Românii nu concep ca pe masa de Paște să nu existe carne de miel. Cât a ajuns să coste aceasta și la ce trebuie să fiți atenți atunci când vreți să o achiziționați?

Preţ carne miel 2023. Cât costă carnea de miel în magazine?

Avalanșa scumpirii alimentelor nu pare să se oprească, așa că şi masa de Paște ar putea fi mult mai scumpă.

Astfel că fermierii anunță prețuri mai mari decât anul trecut pentru carnea de miel.

Citește și: Paște 2023: Cum poți să vopsești ouăle într-un mod cât mai natural?

Iată cât trebuie să scoată din buzunare românii pentru carnea de miel din magazine:

- Carrefour – Pulpă de miel cu os 64,99 lei/kg,

- Carrefour – Spată de miel cu os 54,99 lei/kg,

- Carrefour – Sfert posterior miel 39,99 lei/kg,

- Carrefour – Sfert anterior miel 34,99 lei/kg,

- Carrefour – Spată de miel cu os 54,99 lei/kg,

- Profi – Sfert de miel 34,99 lei/kg,

- Cora – Jumătate de miel 49,99 lei/kg,

- Sezamo – Caserola 300g cotlet de miel 43,99 (146 de lei kg),

- Kaufland – Antricot de miel irlandez 94,90 lei/ 100g.

Iată cât trebuie să scoată din buzunare românii pentru carnea de miel de la producătorii locali:

Crescătorii de animale au anunțat deja prețuri mult mai ridicate în comparație cu anul 2022 pentru carnea de miel.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Un miel poate atinge aproximativ 20 de kg, iar kilogramul variază între 20 în viu și 40 de lei kilogramul tranșat.

La ce trebuie să fie atenți românii când cumpără carnea de miel?

Deoarece în preajma sărbătorilor pascale se înregistrează cea mai mare cerere pentru carnea de miel, prețurile sunt deja estimate de către crescătorii de ovine.

Țara noastră este al doilea cel mai mare producător de carne de oaie din UE, cu o cotă de piață de 17% și cu un număr de 6,3 milioane de capete tranșate. Cel mai mare producător este, însă, Estonia.

Citește și: Paștele catolic 2023: De ce data la care se sărbătorește diferă de Paștele ortodox?

- Mielul este un tip de carne roşie, alături de cea de vită şi de porc.

Spre deosebire de carnea albă, cum este cea de pui şi de pește, carnea roşie are un conţinut mai mare de fier. Carnea de miel este o sursă importantă de proteine, vitamine (B3, B12) şi minerale (zinc, fosfor, seleniu), dar conţine şi grăsimi.

Atunci când vreți să achiziționați carne de miel trebuie să urmați următoarele sfaturi:

- Achiziționați carnea doar din spațiile și unitățile autorizate sanitar veterinar

- Caserola cu carne de miel trebuie să fie intactă

- Asigurați-vă de valabilitatea produsului şi de restul informațiilor esențiale, precum proveniența și modul de creștere.

- Carnea de miel, inclusiv organele, trebuie să fie verificate, mai exact să aibă obligatoriu un certificat sanitar veterinar şi să poarte marca de sănătate

- Carcasa de miel încă îşi păstrează elasticitatea şi culoarea rozalie (la suprafaţă), fiind învelită cu un strat ușor de grăsime albă, uscată şi sfărâmicioasă.

- Tendoanele şi articulațiile sunt tari şi lucioase

- Ochii, exact ca la carnea de pește, trebuie să fie strălucitori şi limpezi, cât despre dentiție, în general, ovinele nu au incisivi pe maxilarul superior, ci doar pe cel inferior.

- Este înțepător, specific de oaie. Nu achiziționați carne care nu are niciun fel de miros.

- În viu, mielul nu trebuie să fie mai mic de 12 kg (cel puțin două luni de la fătare) deoarece carnea unui miel foarte tânăr conţine toxine care o vor face greu de digerat.

Sursă: ziare.com 

 

 

Taguri: