În comparație cu anii precedenți, prețul legumelor din piețe și din magazine s-a dublat. Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi noi? Cât au ajuns să coste un kilogram de cartofi noi sau un kilogram de cireșe în piețele din țară?
Cât costă un kilogram de cartofi noi?
În urmă cu două săptămâni, primii cartofi extratimpurii ajunseseră să coste dublu, în comparație cu anii precedenți.
Citește și: România va putea relua exportul de salam uscat- crud și conserve din carne de porc către America
La vânzătorii en-gros, prețul cartofilor noi era de 30 de lei, ceea ce înseamna că tarabe ajungeau să coste și 30 de lei.
În prezent, într-o piață din București cartofii noi costă între 10 și 15 lei pe kilogram. Din păcate, deși prețurile au mai scăzut, oamenii de rând, precum pensionarii, nu își pot permite să cumpere cartofii la acest preț.
Cartoful, este unul dintre cele mai importante produse alimentare ale romanilor și s-a scumpit foarte mult în ultimul an.
România ocupă locul șase în Uniunea Europeană la producția de cartofi și locul patru la suprafața cultivată.
Prăjit, piure sau fiert, în tocăniță, cartoful rămâne alimentul de bază al românilor, iar asta se vede în statisticile oficiale. Consumul e de aproape 100 de kilograme pe an de fiecare român.
Cât costă un kilogram de cireșe în piețele românești?
Primele cireșe au început să fie comercializate în piețe, la început de mai.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Cireșele sunt mai ieftine față de aceeași perioadă a anului trecut, însă în continuare aceste fructe nu au un preț accesibil tuturor buzunarelor. Astfel că, în această perioadă cireșele, deși nu sunt cele românești, variază între 60 și 70 de lei kilogramul. În 2022, un kilogram de cireșe se vindea cu 100 de lei kilogramul. Fructele provin din Spania și Grecia.
De asemenea, în unele localități acestea se vând și la caserole, în cantități mai mici, pentru a le satisface pofta și celor care nu doresc să dea mai mult de 15 lei pe aceste fructe.
Totodată, prețul legumelor și a fructelor se menține ridicat în această perioadă.
Astfel că, un kilogram de roșii costă 30 de lei. Prețul căpșunilor variază între 10 și 14 lei. Legătura de usturoi verde costă între 1,5 și 2 lei, la fel ca cea de ceapă.
Salata poate costa între 3 și 4 lei, în timp ce legătura de leuștean se vinde cu 1,5 lei.
Vinetele au ajuns să coste 10 lei, morcovii 6 lei, iar castraveții românești se vând cu un preț ce variază între 7 lei și 10 lei lei kilogramul.
Legat de prețul roșiilor, când acestea cântăreau și 65 de lei kilogramul, în urmă cu o lună, Ministrul Agriculturii, Petre Daea declara că „Unii îşi iau pentru că sunt trufandale, nu va fi preţul acesta când va începe producția. 65 de lei kilogramul este nu exagerat, extrem de exagerat şi de nepermis în țară”.
Sursă: capital.ro