Cât a ajuns să coste un carton de ouă în supermarketurile din România?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 18 feb 2024, 02:05

Din păcate, în ultima perioadă, tot mai multe țări se confruntă cu o penurie de ouă.

Sursa: Pexels.com

Din păcate, în ultima perioadă, tot mai multe țări se confruntă cu o penurie de ouă. Cât costă acestea în magazine?

La nivel mondial, prețul ouălor a crescut destul de mult, atingând în ultima perioadă un nivel record.

Prețul ouălor continuă să crească

Chiar dacă Paștele a trecut, prețul ouălor a crescut în ultima perioadă. De asemenea, prețul ouălor continuă să crească inclusiv în America, acolo unde situația din fermele de păsări este critică, iar efectele pentru populație sunt cumplite.

Datorită gripei aviare, dar și a scumpirii forajelor și reducerea forței de muncă, au dus la dublarea costului ouălor. De asemenea, sunt și alte produse alimentare care s-au scumpit. În luna noiembrie 2022, un carton costa 3,59 de dolari, în comparație cu 1,79 dolari cât costa în 2021. Scumpirea ouălor pune presiune atât pe consumatori, dar și pe afacerile din sectorul alimentar în care se utilizează acest ingredient: restaurante, patiserii etc.

Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de corcodușe. Acestea sunt aduse din Turcia, iar românii sunt revoltați

Doar în Cipru (plus 13,5 la sută) și Luxemburg (plus 16,4 la sută) prețurile ouălor au crescut mai puțin decât în Austria. Pe de altă parte, în Republica Cehă, ouăle costau în februarie aproape de două ori mai mult decât în urmă cu un an.

Ungaria și Slovacia au urmat cu creșteri de preț la fel de mari.

În întreaga UE, Germania a fost singura țară în care prețurile alimentelor au crescut cu 22,3% față de aceeași lună a anului trecut, chiar mai mult decât prețurile ouălor. Cu toate acestea, în medie, în UE, prețurile alimentelor au crescut cu 19,5%, semnificativ mai puțin decât prețurile ouălor.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În România oul a ajuns la un preț record

Deși oul poate fi consumat ca atare, fie prăjit, omletă, fiert sau în diverse preparate, administratorii restaurantelor au ajuns să facă un efort suplimentar pentru a le avea pe stoc.  Într-un local din Capitală, tot ce se gătește conţine ou. Pentru omlete și burgeri, bucătarii folosesc într-o lună și 5.000

de ouă, doar că într-un singur an, prețul acestora s-a dublat de la poarta fermei.

Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de cireșe în 2023! Prețul este de ordinul sutelor: „Nu îmi permit să cumpăr nici sâmburii”

Astfel, prețul ouălor din România a început să crească brusc începând cu luna octombrie 2022. Majorarea de preț este mai accentuată decât în alte țări.

 Linia care reprezintă România urcă într-un ritm mult mai accelerat decât ce s-a întâmplat în Franța, Spania ori Italia, de exemplu. Și chiar mai mult decât media europeană. În prezent un cofraj cu 30 de ouă costă între 25 de lei și 40 de lei. Prețul unui singur ou variază între 80 de bani și 3 lei.

Din fericire în România nu au fost confirmate încă focare de gripă aviară la păsările domestice, dar sunt 24 de cazuri la păsările sălbatice, cele mai multe înregistrându-se în județele Neamț, Suceava și Bacău, care dacă nu sunt ținute în frâu, pot ajunge ușor la păsările de curte.

Potrivit INS, România produce în jur de 5 miliarde și jumătate de ouă într-un an. România a exportat cea mai mare cantitate de ouă din ultimii 5 ani- aproape 20.000 de tone, în 2022.  

Sursă: click.ro

 

Taguri: