În unele ferme agricole primii cartofi extratimpurii au fost deja recoltați și sunt pregătiți de vânzare.
Cât a ajuns să coste un kilogram de cartofi noi în magazinele din țară?
În unele piețe, primii cartofi extratimpurii sunt la preţ dublu. Legumele din comuna Călărași, județul Dolj, din solariile fermierilor, au un preţ piperat: 20 de lei la en-gross, iar în piață va ajunge să coste 25, chiar și 30 de lei.
La vânzătorii en-gros, prețul cartofilor noi este de 30 de lei, ceea ce înseamnă că pe tarabă ar putea ajunge la 25, chiar 30 de lei.
Comuna Călărași are o suprafaţă de 250 de hectare cu cartofi, timpurii şi extratimpurii, şi 10 hectare la solarii.
Comuna Călărași din Dolj produce peste 300 de tone de cartofi. Peste 150 de fermieri fac parte din cooperativa înființată în urmă cu doi ani, prin care cartofii românești vor ajunge în supermarketurile din România, dar şi la export, în Polonia.
Cât a ajuns să coste 1 kilogram de roșii?
Legumele din piețe au ajuns să fie mai scumpe decât mezelurile sau carnea de miel în piețele din Capitală.
Astfel că, 1 kilogram de roșii a ajuns să coste foarte mult. De exemplu, în Piața Veteranilor din Capitală costă 25 de lei kilogramul, ar roșiile mai mici sunt 18 lei. Din păcate, roșiile au fost mai scumpe, în urmă cu 2 săptămâni. Unii negustori au vândut roșiile și cu 45-50 de lei kilogramul.Vinetele au ajuns să coste 10 lei, morcovii 6 lei, iar castraveții românești se vând cu 10 lei kilogramul.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
În urmă cu o lună roșiile românești costau și 65 de lei kilogramul, iar atunci Petre Daea a criticat prețurile cu care producătorii români își vindeau roșiile în piață.
În supermarketuri, un kilogram de roșii din soiul San Marzano (roșii alungite) costau 39,99 lei/kg şi proveneau din Belgia, în timp ce în piață, roșiile românești se vindeau și cu 65 de lei. În acest context, să fii vegetarian reprezintă un lux.
Ministrul Agriculturii este nemulțumit de prețurile uriașe ale producătorilor români, mai ales că statul ajută producția de roșii prin Programul „Tomata”.
„În fiecare zi ştiu de unde au plecat tomatele în România şi de la cine, ştiu că acele roșii au fost verificate de Autoritatea Fitosanitară, pentru că este obligatoriu (…) sunt la ora actuală 20 de lei la fermier, 35 de lei şi 45 de lei. Sunt vârfurile de producție”, a declarat Petre Daea.
Ministrul declara în urmă cu o lună atunci că unii români cumpără la astfel de prețuri.
Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din România?
„Unii îşi iau pentru că sunt trufandale, nu va fi preţul acesta când va începe producția. 65 de lei kilogramul este nu exagerat, extrem de exagerat şi de nepermis în țară”, a mai adăugat acesta.
Condițiile de eligibilitate pentru programul tomata 2023 sunt similare cu cele din anii anteriori în care s-a acordat ajutor de minimis pentru cultura de legume. Astfel, această schemă de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de tomate în spații protejate.
Sursă: adevărul.ro