Mulți dintre români nu-și permit acest așa-zis „lux” și își cumpără doar câteva cireșe, iar puțini dintre ei aleg să dea această sumă pe care o cer comercianții pentru un kilogram de cireșe în piețe.
Cât a ajuns să coste un kilogram de cireșe în 2023
Mulți oameni sunt descurajați să mai cumpere și să-și facă pofta datorită tarifelor ridicate pentru cireșele vândute în piețe.
Avem și un exemplu concret, Piața Rahova, acolo unde prețul unui kilogram de cireșe românești ajunge la 100 de lei, ceea ce înseamnă de patru ori mai mult decât prețul cărnii.
Aflăm că în piețele din Mănăștur, fructele disponibile pentru vânzare sunt importate din Grecia și au un preț de aproximativ 50 de lei pe kilogram.
Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din România?
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Realitatea a făcut un reportaj în care arată că prețul unui kilogram de cireșe în București este de 200 de lei, în timp ce în Piața Cibin din Sibiu costă 100 de lei. Fructele sunt aduse din Spania de către femeia care le vinde, iar aceasta afirmă că a avut câțiva clienți.
Românii așteaptă ca prețul cireșelor să mai scadă
Cumpărătorii sunt foarte puțini împăcați cu ideea, ei afirmă că preferă să cumpere doua kilograme de carne sau chiar de căpșuni pentru că sunt mult mai accesibile pentru ei.
De asemenea se așteaptă vara, cu noi prețuri pentru ei.„Am 40 de ani de muncă şi 1.500 de lei pensie, nu îmi permit să cumpăr nici sâmburii”, a declarat un pensionar. Alt client spune despre prețuri că sunt „normale la timpul acesta”.
Citește și: Cât costă căpșunile românești în 2023?
Producția de cireșe în acest an este estimată să fie mai mică decât în anul precedent, din cauza impactului frigului care a afectat pomii fructiferi la începutul primăverii, spun specialiștii din
„Cireşele care au apărut acum pe piaţă sunt din spaţii protejate, din import, mai mult ca sigur. Vorbim de soiuri timpurii. La noi momentan sigur se vor coace mai târziu, pentru că am avut parte de o primăvară destul de rece. Am fost afectaţi de acel îngheţ de la sfârşit de martie, început de aprilie. Coacerea ar putea să fie decalată cu cel puţin o săptămână. La staţiune avem cireşi cultivaţi pe 10 hectare de teren. Urmează să stabilim exact în ce procent ar putea fi afectată producţia din acest an”, a explicat Andrei Tabacu, inginer în cadrul Staţiunii de Cercetare Pomicolă Istriţa – Buzău.