Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din România?

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 04 feb 2024, 03:15

Prețul roșiilor din piețele din București este unul destul de piperat, mai ales pentru buzunarul unui roman de rând.

Sursa: pexels.com

Bucureștenii preferă să își cumpere legumele și fructele direct de la piață, dar au ajuns să se uite cu jind la roșiile românești. Cât costă un kilogram de roșii în prezent?

Prețul roșiilor din piețele din București este unul destul de piperat, mai ales pentru buzunarul unui roman de rând.

Cât a ajuns să coste 1 kilogram de roșii?

Legumele au ajuns să fie mai scumpe decât mezelurile sau carnea de miel în piețele din Capitală. Astfel că, 1 kilogram de roșii a ajuns să coste foarte mult. De exemplu, în Piața Veteranilor din Capitală costă 25 de lei kilogramul, ar roșiile mai mici sunt 18 lei.

Din păcate, roșiile au fost mai scumpe, în urmă cu 2 săptămâni. Unii negustori au vândut roșiile și cu 45-50 de lei kilogramul.

Vinetele costă 10 lei, morcovii 6 lei, iar castraveții românești se vând cu 10 lei kilogramul.

Citește și: Preț lapte 2023: Cât va costa un litru de lapte în magazinele din România? Anunțul făcut de autorități

Ce spunea Petre Daea, Ministrul Agriculturii, în urmă cu o lună?

În urmă cu o lună roșiile românești costau și 65 de lei kilogramul, iar atunci Petre Daea a criticat prețurile cu care producătorii români își vindeau roșiile în piață.

În supermarketuri, un kilogram de roșii din soiul San Marzano (roșii alungite) costau 39,99 lei/kg şi proveneau din Belgia, în timp ce în piață, roșiile românești se vindeau și cu 65 de lei.

În acest context, să fii vegetarian reprezintă un lux.

Ministrul Agriculturii critica ferm prețurile uriașe ale producătorilor români, mai ales că statul ajută producția de roșii prin Programul „Tomata”. 

Subvenția acordată prin Programul „Tomata” în valoare de 3.000 de euro, adică aproximativ 15.000 de lei, acoperă o parte din aceste costuri, iar prețul de producție al unui kilogram de roșii este astfel redus la 12 lei.

Prin această subvenție, statul își propune să susțină producția autohtonă și să mențină prețul roșiilor autohtone cât mai aproape de cel al tomatelor importate, care se vând și cu 10 lei kilogramul.

În acest context, numărul fermierilor care s-au înscris în programul Tomata a crescut cu 20% față de anul trecut, peste 22 de mii de producători beneficiind de această inițiativă guvernamentală.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

„În fiecare zi ştiu de unde au plecat tomatele în România şi de la cine, ştiu că acele roșii au fost verificate de Autoritatea Fitosanitară, pentru că este obligatoriu (…) sunt la ora actuală 20 de lei la fermier, 35 de lei şi 45 de lei. Sunt vârfurile de producție”, a declarant Petre Daea.

Ministrul mai spunea atunci că unii români cumpără la astfel de prețuri.

„Unii îşi iau pentru că sunt trufandale, nu va fi preţul acesta când va începe producția. 65 de lei kilogramul este nu exagerat, extrem de exagerat şi de nepermis în țară”, a mai adăugat acesta.

Citește și: Cea mai așteptată legumă de primăvară din România este mai scumpă decât carnea de porc! Prețurile se fac în funcție de cât cumpără clientul: „Nu iau, că nu îmi permit”

Ce reprezintă Programul Tomata?

Programul Tomata 2023 este în vigoare cu o serie de modificări față de anii trecuți. Noutățile ajutorului de minimis pentru roșiile în solar sau sere vizează aspecte legate termene, condiții și plăți pentru legumicultori.

Programul Tomata 2023 se derulează prin Direcțiile Agricole Județene. Aici se depun de către fermieri cererile, documentele justificatoare, iar funcționarii DAJ efectuează verificările, controalele în teren și fac plățile.

Ajutorul de minimis pentru programul Tomata 2023 este stabilit la un cuantum de 3.000 de euro per beneficiar eligibil, cu o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de solar sau seră și care valorifică minim 3 kilograme de roșii pe metrul pătrat.

Condițiile de eligibilitate pentru programul tomata 2023 sunt similare cu cele din anii anteriori în care s-a acordat ajutor de minimis pentru cultura de legume. Astfel, această schemă de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de tomate în spații protejate.

Sursă: gândul.ro