Cât a costat Alaska în 1867. Teritoriul a fost cumpărat de SUA de la Rusia

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 11 apr 2023, 03:20

Cât a costat Alaska în 1867. Teritoriul a fost cumpărat de SUA de la Rusi

Sursa: PixaBay

În secolul 19, Alaska, pe aduci deținută de Rusia, era un intermediar pentru comerțul dintre Rusia și Statele Unite ale Americii.

În capital se aduceau ceaiuri, gheță, textile. De altfel, acolo au fost construite vapoare, fabrici, iar la scurt timp cărbunele și aurul făceau regiunea Alaska de nevândut. De peste 150 de ani Alaska aparține Statelor Unite.

Citeste si: Belarus amenință cu un atac asupra Poloniei: „Va fi obiectivul nostru principal”

Alaska a fost cumpărată de SUA de la Rusia în 1867

Alaska era recunoscută pentru fildeșul de morsă, dar și pentru blana vidrelor de mare ce ajungeau să valoreze destul de mult. Comerțul a fost inițializat de către o firmă ruso-americană, la final fiind cedată rușilor. Alexander Baranov a fost principalul conducător al așezărilor rusești din America, el a construit şcoli şi fabrici, a învăţat poporul nativ să cultive sfeclă şi cartofi, a construit cetăţi şi şantiere navale, şi a extins comerţul cu blănurile de vidră.,

iar în timpul conducerii lui, firma de comerț a adus profituri maxime. După demisia acestuia, angajații și acționarii firmei erau toși din cercuri militare, cee ace a afectat firma, ajungând la faliment.

 

Începuse războiul din Crimeea, iar Franța, Marea Britanie și Turcia nu susțineau Rusia. Din acest motiv, Rusia nu mai putea investi sau susține Alaska, nu puteau să o protejeze împotriva dușmanilor, iar pe lângă toate acestea, nu voiau să riște ca Marea Britanie să nu atenteze la minele cu aur prezente în Alaska.

Nimic nu era în siguranță, iar cea mai bună decizie pentru a proteja locul a fost de a vinde regiunea Americii.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citeste si: Rusia vrea sa revendince Alaska! Statele Unite ale Americii, avertizate că au „ceva de dat înapoi”

Cât a costat achiziția acestei regiuni 

În ciuda opunerilor din partea opiniei publice, atât din partea Rusiei, unde gazetele aveau titluri precum ,,Cum putem renunța la un teritoriu în dezvoltarea căruia am investit atât de mult timp și efort, unde telegraful de abia a ajuns și au fost găsite mise de aur?” cât și din partea Amercii, unde ziarele luau în râs Alaska în titluri precum,, De ce are nevoie America de această cutie de gheață, unde 50.000

de eschimoși sălbatici beau ulei de pește la micul dejun?”, vânzarea a avut loc.

La data de 30 martie 1867, s-a decis ca proprietatea rusească să fie vândută Americii pentru suma de 7, 2 milioane de dolari, aproximativ 5 dolar pe kilometru pătrat. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

În următorii ani, America a produs de sute de ori valoarea la care au achiziționat regiunea Alaska.

Sursă: historia.ro

Citeste si: De ce cresc prețurile la energie. Explicația fenomenului

 

Taguri: