Cât au ajuns să coste primele roșii românești! Un kilogram costă mai mult decât unul de carne de miel

Autor: Laura Macovei

Cât au ajuns să coste primele roșii românești! Un kilogram costă mai mult decât unul de carne de miel

Sursa: PixaBay

Adio, roșii cherry! Primele legume românești au apărut deja pe piețele din românia, însă prețurile sunt destul de piperate pentru această perioadă.

În apropierea Paștelui catolic, românii au plecat la cumpărături pentru legume și fructe proaspete, însă mare le este mirarea când descoperă cât trebuie să scoată din buzunar pentru un kilogram de..roșii!

Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești

Producătorii și comercianții profită la maxim de cererea crescută în preajma sărbătorilor și pun tarife care rivalizează cu cele ale altor produse de lux.

Astfel, un kilogram de roșii românești poate depăși cu ușurință prețul unui kilogram de carne de miel, iar în unele cazuri se apropie de dublul costului unui kilogram de pui.

„Mi se pare mult. Mult, mult! 50 de lei… și dacă sunt și mari… Să dai pe trei roșii 50 de lei, că atârnă la kilogram”, spune un client din piață, potrivit RTV.

Citește și: Pentru o viață sănătoasă optează pentru produse alimentare bio, gustoase și sățioase

Fermierii din zonele legumicole precum Izbiceni, Olt, raportează prețuri de achiziție cuprinse între 30 și 40 de lei pe kilogram, cifre care descurajează consumatorii să facă achiziții. Nici roșiile de import nu reprezintă o alternativă mai accesibilă, acestea având prețul cuprins între 20 și 30 de lei pe kilogram.

Cu toate că statul român oferă cele mai generoase subvenții prin programul „Tomata”, producătorii afirmă că ajutorul este nesemnificativ.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Prin intermediul programului „Tomata”, fermierii susțin că pot acoperi doar 30% din costurile investiției. Asistența financiară este menită să ajute agricultorul să reducă prețurile la momentul vânzării recoltei.

Până în prezent, peste 5.700 de fermieri s-au înscris pentru sesiunea din acest an a programului „Tomata”. În cadrul acestui program, un agricultor poate primi cel mult 3.000 de euro pentru cultivarea roșiilor.

Cât costă un kilogram de carne de miel

În acest an, Paștele Catolic cade în ziua de duminică, 31 martie.

Odată cu apropierea sărbătorii, în piețe și supermarketuri au început să apară oferte pentru carne de miel. Ciobanii au pregătit deja animalele pentru sacrificare. 

Citește și: Am intrat în postul Paștelui 2024. Ce trebuie să facă ortodocșii în următoarea perioadă

Este posibil ca prețurile mieilor vii să înregistreze o creștere semnificativă în comparație cu anii precedenți. Dacă în anul anterior prețurile se situează între 15 și 20 de lei pe kilogram, ciobanii estimează că în 2024 ar putea solicita între 25 și 30 de lei pe kilogram. 

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.