Pompierii au ajuns în atenția românilor după gesturile eroice pe care le-au realizat în cazul exploziilor de la Crevedia, loc în care peste 40 de salvatori au fost răniți din cauza flăcărilor. Iată care este salariul pentru care își riscă viața un pompier.
Cât câștigă un pompier în 2023
Pompierii sunt eroii ce se luptă cu flăcările, chiar și în momentele în care acestea le pot pune viața în pericol, așa cum a fost în cazul exploziilor de la Crevedia, unde peste 40 de pompieri au fost răniți după ce au încercat să oprească focul. După acest caz cunoscut de întreaga țară, și nu numai, oamenii se întreabă dacă merită să îți riști viața pentru acest salariu pe care îl primesc pompierii.
Pentru a ajunge pompier este necesar de o instrucție de doi ani în școlile de profil, astfel salariul ajunge să difere în funcție de specializarea aleasă, dar și se nivelul de experiență. Un pompier începător, abia ieșit din școală nu are un salariu mare, acesta este cuprins între 1.110 de lei net sau 2.800 de lei net.
Un pompier subofițer are un salariu cuprins între 1.661
lei net și 3.585 lei net, iar după 5 ani de muncă, salariul acestora poate ajunge la 3.600 de lei. Acest salariu ar trebui să acopere cele 42 de ore pe săptămână de muncă, în care există și ture de zi și de noapte, astfel încât să fie cinev aprezent 24 de ore.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Salariul cel mai mare le revine ofițerilor, ce după ce termină patru ani de studiu la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie, Academia Tehnică Militară sau Academia Forţelor Terestre, ajung să câștige între 5.000 și 7.000 de lei net, relatează fanatik.ro .
Cum poți să ajungi voluntar?
În prezent, în țara noastră există în jur de 33.000 de pompieri profesioniști și aproximativ 140.000 de pompieri voluntari, însă mereu sunt așteptați eroi care să lupte cu flăcările. În cazul în care nu vreți să urmați cursurile Facultății de Pompieri, din cadrul Academiei de Poliție sau ale unei școli de subofițeri de pompieri, puteți să vă angajați cu titlul de voluntar.
Pentru a deveni voluntar la pompieri nu ai nevoie de studii de specialitate, tot ce este necesar este să îndeplinești criteriile. Condițiile pe care românii trebuiau să le îndeplinească în urmă cu doi ani erau să aibă între 18 și 25 de ani și să fi absolvit cel puțin 10 clase. Candidații nu trebuiau să aibă temeri care să le afecteze munca, dar trebuie să aibă și o bună condiție fizică deoarece va avea loc o probă fizică, relatează ego.ro.
Deși salariul pentru pompierii ce abia au terminat școala este mic, acesta crește în funcție de vechimea pe care pompierul o acumulează, însă se mai adaugă și diferite sporuri de risc.