Cat cheltuie statul roman cu detinutii?

Autor: B.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 mar 2017, 19:30

Ce se intampla cand statul economiseste bani? Raspunsul e simplu: se intampla... nimic!

Noul Cod Penal a adus o economie la buget prin instituirea arestului la domiciliu. Teoretic, pentru ca in practica, nimeni nu stie daca acesti indivizi raman sau nu acasa si, cel mai important, nu pot fi monitorizati in permanenta. Sase luni au trecut de la intrarea in vigoare a Noului Cod Penal.

Ce s-a intamplat in aceasta perioada? Peste 6.000 de persoane, adica 30 in fiecare zi, au fost arestate la domiciliu sau au fost eliberate sub control judiciar.

Ce s-ar fi intamplat daca cei 6.000 de indivizi ar fi fost trimisi dupa gratii? Un detinut consuma pe luna aproximativ 2.400 de lei, conform datelor Administratiei Penitenciarelor.

Cei mai multi bani merg pentru mancare, paza si transport. Atentie! Vorbim de un detinut condamnat definitiv. Un arestat preventiv, pe langa masa, cazare si paza, beneficiaza si de plimbari gratuite la instanta, la politie si la parchet, acolo unde este audiat.
Un experiment simplu: in 10 minute petrecute in fata arestului central din capitala, 5 autospeciale i-au plimbat pe arestatii preventiv.

##VIDEO120517##Cheltuieli in plus fata de cele pentru un detinut condamnat definitiv. Cat despre arestatii la domiciliu, costurile sunt o necunoscuta in acest moment. Politistii ii verifica din cand in cand. Nu in permanenta, pentru ca ar fi imposibil. In plus, nu au fost angajati agenti care sa se ocupe in mod special de noul tip de detinut.
6.091 de persoane ar fi trebuit verificate in ultimele 6 luni.

Indiferent de numarul arestatilor la domiciliu, un lucru e cert. Politistii nu au garantia daca acestia respecta normele impuse de instanta. Nu de alta, dar, arestatii de acasa nu pot fi monitorizati 24 de ore din 24. Daca cele 6.000 de persoane ar fi trimise dupa gratii, statul ar cheltui peste 14 milioane de lei.

Adica 3,2 milioane de euro pe luna.
Teoretic, bani economisiti. Practic, rezultatele se lasa asteptate. Majoritatea statelor europene care aplica masura arestului la domiciliu ii supravegheaza pe detinuti cu ajutorul bratarilor electronice. In acest fel, stiu clipa de clipa locul in care se afla.

La noi, achizitionarea unui astfel de sistem bate pasul pe loc. Teoretic, arestatul la domiciliu trebuie sa ramana numai in perimetrul casei sale. Daca primeste acceptul pentru a merge la munca, trebuie sa respecte un anumit traseu.
Cine respecta deciziile judecatorului? Imposibil de spus.

Nu exista agenti suficienti pentru ca arestatii la domiciliu sau cei eliberati sub control judiciar sa fie urmariti non-stop. In primele 6 luni de nou Cod Penal, politistii au prins 29 de indivizi care au incalcat prevederile impuse de instanta, asa ca au schimbat arestul de domiciliu cu celula. Cat despre ceilalti, ori n-au calcat pe bec, ori au facut-o cand nimeni nu se uita!

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”