Cât costă asigurarea auto în 2022 și ce pățesc șoferii care nu o achită la timp

Author: Catalina Giol

Cât costă polițele RCA în 2022

Sursa: PixaBay

Orice șofer care circulă cu un autovehicul pe drumurile publice din România este obligat prin lege să dețină o asigurare de Răspundere Civilă Auto. În noul an polițele RCA suferă scumpiri mari în comparație cu anii anteriori din mai multe motive. Iată cât vor costa asigurările auto în 2022.

Anul 2022 a venit la pachet cu o multitudine de scumpiri la mai multe produse și servicii printre care se numără și energia electrică, gazele naturale, alimentele, carburanții și nu numai. În mare parte aceste majorări sunt cauzate de inflație, de criza economică cu care se confruntă România și de pandemia de Covid-19 care face în continuare ravagii din punct de vedere economic la nivel mondial.

Pe lângă toate acestea și asigurările auto au suferit majorări mari din punct de vedere al tarifelor. În prezent, prețurile pentru acest serviciu s-au scumpit foarte mult din cauza crizei economice și a faptului că mai multe companii asiguratoare au intrat în faliment, lăsând piața din acest domeniu condusă de doar câteva firme mari.

Cât costă asigurările RCA în 2022

Prețul unei asigurări RCA diferă în funcție de mai multe aspecte printre care se numără firma cu care s-a încheiat contractul de asigurare, tipul automobilului asigurat și multe altele.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat recent noile tarife de referință aferente asigurării RCA. În comparație cu cele de anul trecut, prețurile din 2022 sunt mult mai ridicate, majoritatea șoferilor fiind nevoiți să scoată din portofel sume mai mari de bani pentru achitarea asigurării.

Citeste si: Asigurare RCA 2022: De ce este importantă, cât costă și care sunt cele mai ieftine asigurări

Aceste tarife de referință pe care ASF le-a făcut publice recent nu reprezintă prețurile actuale la care sunt încheiate în realitate asigurările, ci reprezintă un indicator pentru organizațiile asiguratoare și clienții lor și au o relevanță importantă în stabilirea prețului de final.

Cine plătește cel mai mult pentru polițele RCA

Este cunoscut faptul că prețul polițelor RCA diferă în funcție de asigurator și de alte condiții impuse de lege.

În anul 2022, cel mai mult vor plăti persoanele sub vârsta de 30 de ani împliniți pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Suma cea mai mare va fi achitată de șoferii cu vârsta mai mică sau egală cu 30 de ani care dețin mașini cu capacitatea cilindrică peste 2.500

de cmc, tariful RCA fiind de 3.080 de lei, comparativ cu 3.032 de lei în martie 2021 și 2.870 de lei în aprilie 2020.

Citeste si: Schimbări importante pentru polițele RCA. Ce trebuie să știe asigurații

Șoferii sub 30 de ani care dețin autovehicule ce se află în categoria mașinilor cu o motorizare între 1.801 și 2.000

cmc vor fi nevoiți să plătească un tarif de 1.628 lei, comparativ cu 1.605 lei în luna martie a anului 2021 și 1.523 lei în aprilie 2020. Pentru comparație, șoferii cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani trebuie să achite pentru același tip de vehicule o taxă RCA în valoare de doar 1.036 lei. Proprietarii de vehicule cu o capacitate cilindrică între 1.401 și 1.600 cmc, cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani înregistrează o creștere la 831 lei, de la 824 lei în martie 2021 și 832 lei în luna aprilie a anului 2020.

Ce pățesc șoferii care nu au asigurare RCA

Potrivit legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de Răspundere Civilă Auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, persoanele care nu dețin o poliță RCA pentru vehiculul pe care îl conduce va fi sancționat conform legii. Amenzile  prevăzute se învârt în jurul sumei de 1.000 de lei, însă pot ajunge cu ușurință la pragul de 2.000 de lei.

Pe lângă aceasta, persoanei în cauză i se va reține certificatul de înmatriculare al mașinii și i se vor confisca plăcuțele cu numerele de înmatriculare aferente vehiculului. După efectuarea acestor măsuri, șoferul este obligat ca în termen de 30 de zile să facă dovada achiziționării poliței RCA. În caz contrar, conform Codului Rutier în vigoare, autoritățile competente vor radia automobilul din evidența vehiculelor care circulă pe teritoriul României.

 

Sursă: soferidinromania.ro

 


Episodul 11 al serialului turcesc „Tablou de familie” este difuzat la Kanal D joi, 11 iulie 2024. Serialul mai poate fi urmări și online, live pe kanald.ro.