Cât costă asigurarea de sănătate în 2022 pentru românii fără venituri

Author: Catalina Giol

Asigurarea de sănătate pentru persoanele care nu au loc de muncă

Sursa: PixaBay

Prețul asigurării medical CASS pentru persoanele fără loc de muncă și fără venituri fiscalizate se majorează în 2022. Acest lucru se datorează modificărilor survenite asupra valorii salariului minim brut pe economie din România, care s-a bucurat anul acesta de o creștere la suma de 2.550 de lei pe lună.

Anul 2022 a venit cu o multitudine de scumpiri în diferite domenii de interes printre care se numără utilitățile, impozitele, locuințele sau întreținerea autovehiculelor. Pe lângă toate acestea, anul curent vine cu majorări de prețuri și în domeniul medicinei, mai exact asupra tarifului pentru asigurările de sănătate pentru persoanele care nu au un loc de muncă stabil sau venituri declarate.

Chiar dacă teoretic serviciile de sănătate din România ar trebui să fie gratuite pentru toți cetățenii, în realitate lucrurile nu stau tocmai așa.

O cotă parte a valorii fiecărui salariu lunar al unul angajat se duce către Casa de Asigurări de Sănătate în mod automat, cu scopul de a ajuta la finanțarea asigurărilor medicale. În cazul în care o persoană nu are un loc de muncă, acesteia nu i se poate extrage din salariu suma de bani lunară aferentă asigurărilor medicale. Astfel, persoana în cauză este nevoită să plătească singură valoarea asigurării de sănătate pentru a putea beneficia de aceasta.

Prețul asigurării de sănătate în cazul persoanelor fără loc de muncă

Valoarea asigurării medicale se află în strânsă legătură cu cea a salariului minim pe economie, prețul unei asigurări de sănătate pentru persoanele fără loc de muncă fiind calculat prin înmulțirea sumei aferente salariului minim brut valabil în anul 2022 cu șase luni și cu 10% din cota de contribuție pentru asigurările sociale de sănătate.

Citeste si: Scumpirile continuă! Cât te va costa asigurarea de sănătate în 2022 dacă nu ești angajat

Conform Hotărârii de Guvern nr. 1071/2021, publicată în Monitorul Oficial la data de 5 octombrie 2021 valoarea salariului minim brut pe economie a crescut de la suma de 2.300 de lei în 2021 la 2.550 de lei în anul curent.

Acest lucru are un impact major asupra sumei pe care persoanele fără loc de muncă din România trebuie să o scoată din portofel în vederea achitării taxei aferente asigurării de sănătate.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Astfel, prețul unei asigurării medicale pentru personalele fără loc de muncă a crescut considerabil față de anul trecut, persoanele în cauză fiind nevoite să scoată și mai mulți bani din buzunare în 2022.

Cetățenii români fără venituri fiscalizate care doresc să se înscrie în sistemul de asigurări sociale de sănătate vor plăti anul acesta cu 150 de lei mai mult decât în anul anterior, suma de plată necesară ajungând în prezent la valoarea de 1.530 de lei pentru tot anul calendaristic.

Citeste si: Veste bună pentru 14 milioane de români. Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

Ce trebuie să facă persoanele fără loc de muncă pentru a beneficia de asigurare medicală

Persoanele fără venituri fiscalizate și care nu se numără printre categoriile de persoane asigurate fără plata contribuției de asigurări de sănătate pot totuși beneficia de asigurare de sănătate. Pentru a putea face acest lucru, cetățenii în cauză trebuie să achite taxa anuală aferentă asigurării medicale, în valoare de 1.530 de lei, și să completeze declarația unică  eliberată în fiecare an de Agenția Națională de Administrare Fiscală a României (ANAF), care poate fi descărcată AICI.

În urma completării corecte a declarației cu toate datele personale și fiscale aferente, aceasta trebuie trimisă la Fisc. Solicitantul poate alege modalitatea de transmitere a documentului în funcție de preferințele sale personale, având două variante la dispoziție: față în față, prin depunerea personală  în format de coală a declarației la un ghișeu Fisc, sau prin intermediul mediului online, prin accesarea site-ului oficial al ANAF și încărcarea documentului completat în format electronic.

 

Sursă: playtech.ro ,   economica.net