Cât costă autorizația electronică de călătorie în Marea Britanie: ETA devine obligatorie pentru europeni începând cu luna aprilie 2025

Author: Cristina Mocanu

Cât ar urma să coste autorizația electronică de călătorie în Marea Britanie

Sursa: sursă Kanal D

Cât vor scoate din buzunare europenii pentru autorizația electronică de călătorie în Marea Britanie, începând cu acest an?

Începând cu aprilie 2025, cetățenii europeni vor fi obligați să obțină o autorizație de intrare în Marea Britanie pentru a putea călători în Regatul Unit. Măsura face parte din eforturile Marii Britanii de a întări securitatea la frontieră și de a digitaliza procesul de gestionare a călătoriilor. Autorizația electronică de călătorie (ETA), care va deveni obligatorie și pentru europeni începând cu luna aprilie, va avea un cost de 12 euro (10 lire sterline) și va fi valabilă timp de doi ani, dar va trebui reînnoită în cazul schimbării pașaportului.

Această schimbare vine după implementarea similară a sistemului ETA pentru cetățenii a 48 de țări din afacerea internațională, printre care se numără Statele Unite, Canada, Australia și multe alte state. De asemenea, este important de menționat că sistemul ETA nu va înlocui vizele de intrare, ci va fi aplicat în cazurile în care nu este necesară o viză de călătorie.

Cum va funcționa autorizația ETA pentru cetățenii europeni?

Potrivit observatornews.ro, începând cu 2 aprilie 2025, cetățenii din 30 de țări europene, inclusiv cele membre ale Uniunii Europene (UE), cu excepția Irlandei, vor trebui să obțină autorizația ETA înainte de a călători în Marea Britanie. Aceștia vor putea începe să aplice pentru ETA începând cu 5 martie 2025, iar autorizația va fi necesară pentru toate tipurile de călătorii, inclusiv turism, afaceri și chiar tranzit prin Marea Britanie.

Este esențial de știut că ETA va fi obligatorie nu doar pentru adulți, dar și pentru copii și bebeluși, fiind aplicabilă tuturor cetățenilor care doresc să călătorească în Regatul Unit. Sistemul ETA va permite călătorilor să rămână în Marea Britanie pentru o perioadă de maximum șase luni, iar valabilitatea autorizației va dura până la două ani, dar va trebui reînnoită în cazul în care titularul își schimbă pașaportul.

Citește și: Românii vor călători fără vize în SUA din 2025! Anunțul oficial făcut de Ambasada Statelor Unite

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum s-a modificat valoarea ajutorului de deces în anul 2025? Află care sunt actele necesare, după schimbările aplicate

În cazul în care cetățenii europeni nu obțin autorizația ETA înainte de a călători, aceștia riscă să fie refuzați la frontieră și să fie obligați să plătească taxe suplimentare pentru a obține permisul de călătorie. De aceea, este esențial ca toți călătorii europeni să se asigure că au obținut autorizația ETA înainte de a pleca în Marea Britanie.

Care este scopul și impactul autorizației ETA pentru călătorii europeni?

Implementarea sistemului ETA este parte din strategia Marii Britanii de a îmbunătăți securitatea la frontieră și de a reduce birocratizarea procesului de călătorie. Acesta permite autorităților britanice să gestioneze mai eficient fluxul de călători și să monitorizeze intrările în țară în timp real. Totodată, sistemul digitalizat permite o verificare rapidă a identității călătorilor, reducând riscul unor fraude sau nereguli la frontieră.

În plus, autorizația ETA va fi obligatorie doar pentru călătorii din afaceri sau turism, iar cei care doresc să rămână mai mult de șase luni în Marea Britanie, să studieze sau să lucreze, vor trebui să aplice pentru o viză obișnuită, în conformitate cu normele deja existente. Totuși, prin introducerea acestui sistem, Marea Britanie speră să îmbunătățească eficiența procesului de control la frontieră și să asigure o gestionare mai sigură și mai simplă a călătoriilor.

De asemenea, introducerea ETA pentru europeni reflectă o schimbare semnificativă în politica de imigrație a Regatului Unit, care se aliniază la măsurile deja implementate pentru cetățenii din alte 48 de țări. Aceste măsuri sunt parte dintr-un efort mai larg de digitalizare și de implementare a unor controale mai stricte la frontieră, în conformitate cu obiectivele Marii Britanii de a gestiona mai bine securitatea și mobilitatea internațională.

Citește și: Bulgaria introduce controale la frontiera cu România, de la 1 ianuarie 2025. Ce documente trebuie să prezinte românii care vor să treacă granița

Începând din aprilie 2025, cetățenii europeni vor fi obligați să obțină autorizația electronică de călătorie (ETA) pentru a călători în Marea Britanie, iar aceasta va costa 12 euro. ETA va fi valabilă timp de doi ani, dar va trebui reînnoită în cazul schimbării pașaportului. Este important ca toți călătorii europeni să fie conștienți de acest nou regulament și să aplice pentru autorizația necesară înainte de a pleca în Marea Britanie. Această măsură are scopul de a întări securitatea la frontieră și de a digitaliza procesul de călătorie, îmbunătățind eficiența gestionării călătoriilor în Regatul Unit.