Cât costă în 2023 să trăiești în Germania? Salariile sunt mari, însă și prețurile sunt pe măsură

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 feb 2024, 02:05

Cât costă în 2023 să trăiești în Germania?

Sursa: Unsplash

Germania este una dintre cele mai căutate țări pentru români, salariile fiind mult mai mari față de cele din România, însă și cheltuielile sunt mari.

Niciun oraș din Germania nu se află printre cele mai scumpe 50 de destinații, astfel se înțelege că traiul de viață este mai ieftin față de alte locuri precum Viena, Milano, Londra și Amsterdam. 

Citește și: Grevele sindicale blochează căile ferate și aeroporturile din Germania

Cât costă în 2023 să trăiești în Germania?

Salariile sunt mari, însă și prețurile sunt pe măsură
[Sursa: Unsplash]

Românii aleg să meargă în Germania pentru a avea un trai mai bun, însă cheltuielile trec din ce în ce mai mult, în momentul în care sunt ajunși acolo. La lista cheltuielilor intră și chiria, întreținerea, facturile, mâncarea, transportul în comun și multe altele. Deși se caută un trai mai bun în alte țări precum Spania, Anglia, Germania sau Franța, mulți ajung să regretul pasul realizat din cauza cheltuielilor din țara respectivă.

O chirie în Munchen costă 2250 de euro, în timp ce dacă alegeți să locuiți la Berlin prețurile scad simțitor, chiar dacă este capitala Germaniei. În acest oraș chiria poate ajunge la aproximativ 1.500 de euro, o diferență de aproximativ 750 de euro ce va fi resimțită în buzunarele voastre.

Transportul public din Germania va necesita și acesta un abonament ce poate varia între 60 și 90 de euro lunar. În general, o călătorie este între 2.70 și 4 euro. Tarifele la taxi pornesc de la 3.20 de euro, iar prețul pe km este între 1.50 și 2 euro.

Bugetul românilor plecați în Germania va trebui să conțină și aproximativ 200 de euro pentru cumpărăturile pe o lună, dacă sunt alese magazine mai puțin elitiste. Sistemul medical ia și acesta aproximativ 160 și 400 de euro pe lună din buzunarele românilor ce doresc să se stabilească în Germania, sumă necesară pentru o asigurare de sănătate de bază, obligatorie.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Sistemul educațional din Germania este unul bun, iar școlile și universitățile sunt gratuite, însă la cele private costurile pot ajunge până la 20.000 de euro pe an. “Dacă vrei să trăiești ca nemții, e scump”, spune Alice, o româncă stabilită în Germania, potrivit life.ro.

Citește și: Germania: Grevele de pe 4 aeroporturi blochează sute de zboruri!

Producția industrială a Germaniei a scăzut în martie 

Producția industrială a Germaniei a scăzut în martie 
[Sursa: Unsplash]

Producția industrială din Germania a scăzut în luna martie cu 3,4% faţă de luna precedentă, în timp ce analiştii estimau un declin de 1,3% în martie, potrivit datelor publicate luni de Oficiul Federal de Statistică. “Datele publicate vineri arată că economia este afectată de numeroase efecte negative, în special în industrie. În timp ce multe firme închid producţia din cauza facturilor ridicate la energie, ratele ridicate ale dobânzilor afectează cererea”, a apreciat Ralph Solveen, economist la Commerzbank, potrivit economedia.ro

Companiile industriale din Germania susțin faptul că preţul electricităţii este prea ridicat, în comparație cu alte țări, astfel încât industria din Germania se confruntă cu un dezavantaj structural. "Există deja regiuni unde producţia de energie este ieftină, aşa cum ne dorim, astfel încât operaţiunile industriale pot depăşi concurenţa globală fără subvenţii", a declarat Scholz.

 

Taguri: